Mnogi se vide u politici
66

Pitali smo Fortine ministre gdje će i šta raditi nakon smjene Vlade u Sarajevu

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Do kraja ovog mjeseca trebao bi biti imenovan novi saziv Vlade Kantona Sarajevo. Aktuelni ministri će se nakon toga vratiti na stara radna mjesta, na kojima su bili zaposleni prije imenovanja, ili će prihvatiti nove poslovne ponude. Skoro svi poručuju da će ostati politički aktivni u BiH.

Vlada Kantona Sarajevo ove sedmice zvanično je podnijela ostavku i to nakon što je Skupština Kantona Sarajevo glasovima zastupnika SDA, SBB-a, DF-a i BOSS-a izglasala nepovjerenje vladi Edina Forte.

Već je poznato da će trenutni ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko nastaviti politički karijeru u novom sazivu Vlade KS i to kao kantonalni ministar unutrašnjih poslova.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić rekla nam je da će nakon odlaska iz Vlade KS biti u penziji.

"Nemam namjeru baviti se politikom. Uživat ću u unucima, čitanju i šetnjama u prirodi", kazala je Bogunić.

Zineta Bogunić (Foto: Klix.ba)
Zineta Bogunić (Foto: Klix.ba)

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Malik Garibija (SDP) još uvijek nije donio konačnu odluku, a kako kaže, još uvijek je posvećen radu u ministarstvu te nastoji u posljednjih nekoliko dana završiti što više obaveza koje su ostale.

"Prošle sedmice dobio sam nekoliko ponuda, ali još nisam obavio razgovore. SDP BiH od mene također očekuje da nastavim politički djelovati. Također, SDP Stari Grad me predložio kao nosioca liste za lokalne izbore. Istinski sam zahvalan svima koji smatraju da svojim radom mogu pomoći i doprinijeti. Bez obzira na to šta budućnost nosi, vjerujem da državu možemo graditi u svakom poslu i svakoj dužnosti, od podizanja papirića s ulice do vođenja vlada i općina. Svako od nas ima ulogu u izgradnji boljeg društva. Idemo dalje!", kazao je Garibija.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović (SDP) istakao je da je nakon imenovanja u Vladu KS dobio rješenje na prethodnom radnom mjestu kojim mu je utvrđeno mirovanje prava i obaveza do okončanja mandata u skladu sa zakonom.

"Imam mogućnost da nakon razrješenja podnesem zahtjev za povratak, iako imam ponude nekih drugih poslodavaca, vjerovatno ću podnijeti zahtjev da se vratim na prethodno radno mjesto. A neke ponude ostaju otvorene i nakon toga. Trenutno sam opredijeljen da nastavim politički angažman u skladu s mogućnostima", kazao je Filipović.

Admir Katica (Foto: Klix.ba)
Admir Katica (Foto: Klix.ba)

Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica rekao nam je kako, s obzirom na to da je po rješenju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH trenutno na odsustvu iz državne službe, u skladu sa Zakonom o državnoj službi BiH, ima mogućnost povratka na svoje radno mjesto u VSTV-u.

"Nisam još odlučio da li ću iskoristiti ovo svoje pravo, s obzirom na to da postoje i neke druge mogućnosti. Nikad nisam bio član političke stranke pa ni tokom obavljanja funkcije ministra unutrašnjih poslova KS. Smatram da je najvažniji aspekt rada i izraz političkog i svakog drugog patriotizma da svako obavlja svoj posao pošteno, predano i u službi građana, čime god se bavi i na kojem god poslu radi. Trudit ću se da se rukovodim ovim principom šta god budem radio u budućnosti", kazao je Katica.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) poručio je da će do posljednjeg radnog dana u Vladi KS predano raditi na svim projektima i zadacima koje je Vlada KS započela.

"Nakon toga ću donijeti odluku o daljnjem angažmanu koji će, kako stvari stoje, biti u realnom sektoru, gdje sam do prije nekoliko godina i gradio svoju profesionalnu karijeru. Po pitanju političkog angažmana ostajem na već izabranim pozicijama unutar SDP-a", rekao je Šteta.

Ministar finansija Amel Kovačević (Narod i pravda) kazao je kako je prije imenovanja na poziciju ministra obnašao jednu od rukovodećih pozicija u BBI banci.

"To je kolektiv u kojem sam predano radio i srcem gradio. Nakon zasluženog odmora pred mene će doći proces donošenja odluke kako i gdje nastaviti profesionalnu karijeru. Volim izazove te tragam za poslovnim i profesionalnim prilikama", rekao je Kovačević.

Haris Bašić (Foto: Klix.ba)
Haris Bašić (Foto: Klix.ba)

Ministar privrede Haris Bašić (Narod i pravda) odgovorio nam je da ostaje posvećen razvoju političke organizacije Narod i pravda, kao i uspjehu četvorke na skorim lokalnim izborima.

"U kojem kapacitetu ću biti angažovan, ostaje da se vidi", rekao je Bašić.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić (Naša stranka) kazala nam je kako ne može sa sigurnošću potvrditi gdje će nastaviti profesionalnu karijeru nakon okončanja mandata.

Lejla Brčić (Foto: Klix.ba)
Lejla Brčić (Foto: Klix.ba)

"Prije imenovanja na poziciju bila sam zaposlena u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS i to je svakako jedna od mogućnosti. U međuvremenu pojavile su se i određene druge mogućnosti, a koje će se iskristalisati u narednim mjesecima. Imajući u vidu to da sam članica Predsjedništva Naše stranke, svakako nastavljam politički i društveni angažman", rekla je Brčić.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić (Naša stranka) rekao nam je da još uvijek nije donio odluku o radnom odnosu i nastavku profesionalne karijere.

"Kao potpredsjednik Naše stranke nastavljam aktivan politički angažman", kazao je Mandić.

Odgovore na pitanja nismo dobili od predsjednika Vlade KS Edina Forte (Naša stranka), ministra kulture i sporta Mirvada Kurića (SBB) i ministrice zdravstva (DF) Amele Sofić.

Forto je prije imenovanja na poziciju premijera Kantona Sarajevo bio zastupnik u Skupštini KS. Mandata se odrekao nakon što je imenovan u kantonalnu izvršnu vlast, a umjesto njega mandat u Skupštine KS dobio je Elvis Vreto koji je ove sedmice napustio Našu stranku.

Isti slučaj je i s Mirvadom Kurićem koji se odrekao skupštinskog mandata da bi bio imenovan u Vladu KS, a njegov mandat dodijeljen je zastupnici Bilseni Šahman. Što se tiče Amele Sofić, ona je prije imenovanja radila u privatnoj zdravstvenoj poliklinici kao radiolog.