BiH
0

Pismo Udruženja "Žena - žrtva rata" Komšiću i Silajdžiću

FENA
Udruženje „Žena - žrtva rata“ Sarajevo poziva predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Harisa Silajdžića da bojkotiraju svečanost otkrivanja ploče na Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" 25. marta u Višegradu.

Vaša namjera da 25. marta u Višegradu prisustvujete svečanosti otkrivanja ploče na Mostu "Mehmed-paše Sokolovića" o uvrštavanju ćuprije na Drini na Listu zaštićenih spomenika svjetske kulture podrazumijeva da podržavate nepravdu koja se čini prema žrtvama Višegrada – stav je Udruženja naveden u otvorenom pismu Komšiću i Silajdžiću.

Podsjećajući da je upravo na tom mostu 1992. izvršena masovna egzekucija Bošnjaka i da on zavrjeđuje mjesto u svjetskoj baštini, ali kao najkrvaviji most u svjetskoj povijesti, Udruženje „Žena – žrtva rata“ poziva Komšića i Silajdžića da mu se pridruže u mirnoj demonstraciji koju će održati 25. marta na Mostu.

„Članovi Udruženja, preživjeli svjedoci, očevici i članovi porodica žrtava organizirano će doći autobusom u Višegrad, noseći transparente o stravičnom zločinu što se desio u tom gradu i natpise s imenima i slikama žrtava. Postavit ćemo ploču s porukom cijelom svijetu da se nikada nikome ne desi ono što se ovdje desilo“, izjavila je za Fenu predsjednica Udruženja „Žena-žrtva rata“ Bakira Hasečić.

Prema informaciji ovog udruženja, u Višegradu je ubijeno 3.000 civila, među kojima je 600 žena i 119-oro djece. Najviše masovnih egzekucija izvršeno je na Mostu "Mehmed-paše Sokolovića", „koji je 11. juna 1992. bio kao crvenim tepihom prekriven krvlju bošnjačkih civila“.

To što je taj most uvršten na UNESCO-ovu listu kulturne baštine Udruženje smatra ne samo lijepim činom nego i marginalnim u odnosu na činjenicu da nikada ni na jednom mostu nije pobijeno toliko civila kao u Višegradu, i u ovom i u onom ratu.

Valjda su životi žrtava vredniji od graditeljske baštine i valjda bi prije trebalo da se klanjamo nevinim žrtvama nego građevinama – poruka je iz pisma članova ovog udruženja.