BiH
0

Pismo udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH Nebojši Radmanoviću

FENA
Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu uputilo je otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću u kome ističe da su nejasni razlozi zbog kojih je Radmanović na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH bio protiv prijedloga da se arhiv MKSJ locira u BiH.

Nisu nam poznati razlozi takvog Vašeg izjašnjavanja; njih možemo samo naslućivati ili procjenjivati - navedeno je u pismu, čiju kopiju je Udruženje uputilo i ostalim članovima Predsjedništva BiH.

Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu naglasilo je da je svoje djelovanje značajnim dijelom temeljilo i temelji na uvjerenju da je oblikovanje prošlosti uvijek i oblikovanje budućnosti i da se mijenjanjem i krivotvorenjem slike o prošlosti stvaraju i pretpostavke za programiranje budućnosti, koje ne bi bilo moguće bez krivotvorenja historije. Zato je još prije tri godine organiziralo okrugli sto o temi "Memorija rata", želeći ukazati i pokazati kakvi sve mehanizmi djeluju u oblikovanju memorije na rat 1992.-1995. i na predstavljanje njegovih bližih i daljnjih historijskih uzroka i posljedica.

Svi će se ozbiljni historičari složiti s nama da povijesni procesi vezani za ovaj rat nisu završeni i da konačne povijesne ocjene još nisu moguće, kao i da u tome ozbiljnom poslu sudjeluju i treba da sudjeluju desetine, nekada i stotine istraživača - stav je Udruženja.

Udruženje smatra da "upravo iz raznovrsnosti sjećanja na rat, iz sposobnosti da se razumije sjećanje drugog, iako se ono ne dijeli, mogu da se prekorače bivše linije fronta", i da "upravo zato raznorodne zahtjeve i očekivanja za punom, cjelovitom istinom o ratu u našoj zemlji shvatamo kao priznanje da je istina zapravo rezultat dugotrajnih procesa i spoznaje i prihvatanja, odnosno priznavanja i suosjećanja s onim što je bilo".

Uz konstataciju da "dokumenti govore i treba im dopustiti da govore", u pismu je i procjena da je Radmanovićevo izjašnjavanje protiv prijedloga da se arhiv MKSJ-a locira u Bosnu i Hercegovinu "zapravo opredjeljivanje protiv mogućnosti ustanovljavanja pune i cjelovite istine o proteklom ratu".

Također je navedeno i to da je Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu dva puta članovima državnog predsjedništva u ranijem sastavu, kao i drugim bh. institucijama, uputilo dokumentirani prijedlog da se nadležne državne institucije pobrinu za čuvanje i korišćenje izvorne arhivske građe koja se odnosi na ratna događanja 1991.-1995.

Ta je građa dio kolektivne memorije svih građana u ovoj zemlji i oni je s pravom mogu koristiti prema uobičajenim procedurama - smatra Udruženje, ponovno ističući da je teško shvatiti razloge kojima se Radmanović rukovodio kada je odbio "jedan tako razuman zahtjev".