{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pismo reisa Cerića upućeno predsjedniku Srbije

F
15.10.2007. u 14:36
0
0
Pismo reisa Cerića upućeno predsjedniku Srbije
0
Pismo reisa Cerića upućeno predsjedniku Srbije
Povodom posljednjih zbivanja u Islamskoj zajednici u Republici Srbiji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić danas je putem srbijanske ambasade u BiH uputio pismo predsjedniku Repubike Srbije Borisu Tadiću u kojem ga poziva da vlastitim državničkim autoritetom zaštiti pravo muslimana u Srbiji da samostalno i slobodno odluče o tome kakvu IZ žele.
Reis Cerić u pismu podsjeća predsjednika Tadića na susret od 26. marta u Beogradu povodom ustanovljavanja jedinstvenog IZ-a u Republici Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, kada su se u prisustvu muftije sandžačkog Muamera Zukorlića i ministra u Vladi Srbije Rasima Ljajića suglasili o tome da je IZ Srbije autonoman u svom radu i djelovanju.

Istovremeno, onda je konstatirano da IZ Srbije ima historijsko i moralno pravo da legalno i javno bude u savezu s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, kao svojim duhovnim središtem na isti način kao što Srpska pravoslavna crkva u BiH ima pravo da bude u savezu sa SPC-om u Beogradu.

- Također, složili smo se da je potrebno otvoriti bošnjačko-srpski dijalog na principu međusobnog razumijevanja i uvažavanja. Nakon našeg susreta u Beogradu vjerovao sam da je jasno i nedvosmisleno da u Srbiji postoji jedna i jedinstvena IZ kao legalni i legitimni predstavnik muslimana u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru - navodi se u pismu.

Kako se u pismu dalje navodi, to je trebalo da znači da se vlasti Republike Srbije neće ni na koji način miješati u unutašnja pitanja IZ-a u Srbiji.

"Nažalost posljednja zbivanja oko IZ-a u Srbiji pokazuju, prema našim saznanjima, da se vlast Republike Srbije ipak umiješala u unutrašnja pitanje IZ-a u Srbiji na način da je dala administrativnu i medijsku podršku uspostavi institucije reisu-l-uleme u Srbiji za što nema ni historijskog ni stvarnog uporišta".

Uz podsjećanje kako je to isto kao kad bi se u Bosni i Hercegovini uspostavila institucija srpskog Patrijarha i osporilo pravo Srbima u BiH da komuniciraju s Beogradom radi zadovoljavanja njihovih duhovnih i intelektualnih potreba, u pismu se navodi kako raspad bivše Jugoslavije nije poštedio nijedan narod od unutrašnjih rasprava, pa tako ni IZ u Republici Srbiji.

- Ovdje su dvije stvari nesporne - Srbija nema ni šerijatsku ni historijsku osnovu (Menšuru) za instituciju reisu-l-uleme i to da Bošnjaci u Srbiji, posebno u Sandžaku nemaju obavezu, ali imaju pravo na duhovnu vezu sa Sarajevom i niko im to pravo ne može osporiti - navodi se u pismu.

Uz pozivanje na državnički autoritet predsjednika Tadića u pismu se insistira na načelnom dogovoru o tome da je IZ u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru jedna i jedinstvena IZ, te da kao takva zaslužuje da joj se štite osnovna prava iz zakona o crkvama i vjerskim zajednicama Srbije u kojem stoji da država za jednu vjersku skupinu priznaje jednu tradicionalnu crkvu ili vjersku zajednicu u Srbiji, uz napomenu kako su muslimani u Srbiji dovoljno savjesni i odgovorni da mogu samostalno i slobodno odlučiti kakvu IZ žele i s kim da se udružuju.

- Zato muslimanima u Srbiji ne treba ograničavati slobodu da se organiziraju u duhu svoje islamske tradicije i historijskog prava. To je važno ne samo za mir i stabilnost u Srbiji, posebno u Sandžaku, već i za cijeli region Balkana. Uvjeren u vašu dobru volju i ne sumnjajući u vašu predanost vraćanju povjerenja između Bošnjaka i Srba koju ste pokazali posjetom mezarju u Potočarima, nadam se da ćete poduzeti sve što je u vašoj moći da IZ u Republici Srbiji bude izraz stvarne volje muslimana, navodi se u pismu reisa Cerića predsjedniku Tadiću, uz napomenu kako je to prvi i najvažniji korak u dijalogu za vraćanje povjerenja između dva naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: