{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pismo reisa Cerića upućeno predsjedniku Srbije

F
15.10.2007. u 14:36
0
0
Pismo reisa Cerića upućeno predsjedniku Srbije
0
Pismo reisa Cerića upućeno predsjedniku Srbije
Povodom posljednjih zbivanja u Islamskoj zajednici u Republici Srbiji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić danas je putem srbijanske ambasade u BiH uputio pismo predsjedniku Repubike Srbije Borisu Tadiću u kojem ga poziva da vlastitim državničkim autoritetom zaštiti pravo muslimana u Srbiji da samostalno i slobodno odluče o tome kakvu IZ žele.
Reis Cerić u pismu podsjeća predsjednika Tadića na susret od 26. marta u Beogradu povodom ustanovljavanja jedinstvenog IZ-a u Republici Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, kada su se u prisustvu muftije sandžačkog Muamera Zukorlića i ministra u Vladi Srbije Rasima Ljajića suglasili o tome da je IZ Srbije autonoman u svom radu i djelovanju.

Istovremeno, onda je konstatirano da IZ Srbije ima historijsko i moralno pravo da legalno i javno bude u savezu s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, kao svojim duhovnim središtem na isti način kao što Srpska pravoslavna crkva u BiH ima pravo da bude u savezu sa SPC-om u Beogradu.

- Također, složili smo se da je potrebno otvoriti bošnjačko-srpski dijalog na principu međusobnog razumijevanja i uvažavanja. Nakon našeg susreta u Beogradu vjerovao sam da je jasno i nedvosmisleno da u Srbiji postoji jedna i jedinstvena IZ kao legalni i legitimni predstavnik muslimana u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru - navodi se u pismu.

Kako se u pismu dalje navodi, to je trebalo da znači da se vlasti Republike Srbije neće ni na koji način miješati u unutašnja pitanja IZ-a u Srbiji.

"Nažalost posljednja zbivanja oko IZ-a u Srbiji pokazuju, prema našim saznanjima, da se vlast Republike Srbije ipak umiješala u unutrašnja pitanje IZ-a u Srbiji na način da je dala administrativnu i medijsku podršku uspostavi institucije reisu-l-uleme u Srbiji za što nema ni historijskog ni stvarnog uporišta".

Uz podsjećanje kako je to isto kao kad bi se u Bosni i Hercegovini uspostavila institucija srpskog Patrijarha i osporilo pravo Srbima u BiH da komuniciraju s Beogradom radi zadovoljavanja njihovih duhovnih i intelektualnih potreba, u pismu se navodi kako raspad bivše Jugoslavije nije poštedio nijedan narod od unutrašnjih rasprava, pa tako ni IZ u Republici Srbiji.

- Ovdje su dvije stvari nesporne - Srbija nema ni šerijatsku ni historijsku osnovu (Menšuru) za instituciju reisu-l-uleme i to da Bošnjaci u Srbiji, posebno u Sandžaku nemaju obavezu, ali imaju pravo na duhovnu vezu sa Sarajevom i niko im to pravo ne može osporiti - navodi se u pismu.

Uz pozivanje na državnički autoritet predsjednika Tadića u pismu se insistira na načelnom dogovoru o tome da je IZ u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru jedna i jedinstvena IZ, te da kao takva zaslužuje da joj se štite osnovna prava iz zakona o crkvama i vjerskim zajednicama Srbije u kojem stoji da država za jednu vjersku skupinu priznaje jednu tradicionalnu crkvu ili vjersku zajednicu u Srbiji, uz napomenu kako su muslimani u Srbiji dovoljno savjesni i odgovorni da mogu samostalno i slobodno odlučiti kakvu IZ žele i s kim da se udružuju.

- Zato muslimanima u Srbiji ne treba ograničavati slobodu da se organiziraju u duhu svoje islamske tradicije i historijskog prava. To je važno ne samo za mir i stabilnost u Srbiji, posebno u Sandžaku, već i za cijeli region Balkana. Uvjeren u vašu dobru volju i ne sumnjajući u vašu predanost vraćanju povjerenja između Bošnjaka i Srba koju ste pokazali posjetom mezarju u Potočarima, nadam se da ćete poduzeti sve što je u vašoj moći da IZ u Republici Srbiji bude izraz stvarne volje muslimana, navodi se u pismu reisa Cerića predsjedniku Tadiću, uz napomenu kako je to prvi i najvažniji korak u dijalogu za vraćanje povjerenja između dva naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: