{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pismo Lajčaku u vezi sa odlikovanjima koje je dodijelio Radovan Karadžić

S
19.6.2008. u 10:27
0
3
Pismo Lajčaku u vezi sa odlikovanjima koje je dodijelio Radovan Karadžić
0
Pismo Lajčaku u vezi sa odlikovanjima koje je dodijelio Radovan Karadžić
Denis Bećirović, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputio je otvoreno pismo Visokom predstavniku i specijalnom predstavniku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, gosp. Miroslavu Lajčaku, u povodu politički neprimjerenog i amoralnog odbijanja poslanika vladajućih stranaka i SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da razmatraju pitanje odlikovanja koja je dodijelio najtraženiji optuženik za ratne zločine u Evropi, Radovan Karadžić.
Pismo prenosimo u cjelosti:

"Poštovani gospodine Lajčak,

Koristim ovu priliku da Vas, ali i cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost, informišem o ishodu nastojanja da se u Dnevni red 30. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uvrsti pitanje odlikovanja koja je od 1992. do 1995. godine dodijelio najtraženiji ratni zločinac i prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić. Nažalost, prijedlog nije dobio podršku da se uvrsti u dnevni red. Indikativno je da za ovaj prijedlog nisu glasali ne samo poslanici SDS, SNSD i PDP, nego i većina poslanika SDA (Bakir Izetbegović, Bajazit Jašarević, Šemsudin Mehmedović, Sead Jamakosmanović i Husein Nanić), S BiH ( Beriz Belkić, Sadik Bahtić - Sado, Azra Hadžiahmetović, Ekrem Ajanović i Azra Alajbegović), te svi poslanici HDZ (Niko Lošančić, Velimir Jukić i Slavko Matić) i HDZ 1990 (Martin Raguž i Vinko Zorić).

Umjesto da pokažu političku opredijeljenost i spremnost da se bore protiv kreatora zločinačke politike koju u našoj zemlji personificira Radovan Karadžić, pomenuti poslanici su se opredijelili da ne dovode u pitanje Karadžićeva odlikovanja. Između ostalog, podsjećam da su među odlikovanim: Ratko Mladić, Stanislav Galić, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Vitomir Popović (kandidat za ombudsmena za ljudska prava !?), Milorad Dodik i drugi. Vjerujem da Vam nije nepoznato da među blizu 180 odlikovanih ima veliki broj onih koji su najodgovorniji za genocid u Srebrenici i ratne zločine širom Bosne Hercegovine.

Gospodine Lajčak, s obzirom da se za 22 dana (11. jula) obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, jedinog genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, javno Vas pozivam da iskoristite svoje ovlasti precizirane, između ostalog, i u članu II Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i da donesete odluku kojom će te staviti van snage sve pravne akte na osnovu kojih je Radovan Karadžić dodjeljivao odlikovanja u periodu od 1992. do 1995. godine. Namjerno se pozivam na ovaj član, jer kao visoki predstavnik imate pravo da pomognete u rješavanju poteškoća koje se javljaju u vezi sa implementacijom civilnog dijela Sporazuma. U vezi s tim, moram istaći da slobodno nošenje odlikovanja koja je dodjeljivao Radovan Karadžić ne doprinosi uspostavljanju potrebnog povjerenja i sigurnosti, posebno kod povratnika i žrtava Karadžićeve genocidne politike.

Gospodine Lajčak, postavlja se principijelno pitanje, da li Vi imate političke volje, kad već nema vladajuća koalicija i SDS, da stavite van snage odlikovanja Radovana Karadžića, koji je na slobodi više od 13 godina ? Na ovom moralnom, političkom i civilizacijskom ispitu pala je većina poslanika u državnom parlamentu, a sada je na potezu međunarodna zajednica. Ogromna većina građana Bosne i Hercegovine želi punopravno uključivanje naše države u evroatlanske integracione procese. Uključivanje u te procese nemoguće je sa zločincima na slobodi.

Smatram da rješavanje ovog pitanja predstavlja dug međunarodne zajednice prema žrtvama genocida i porodicama preživjelih žrtava genocida u Sreberenici. Očuvati na snazi Karadžićeva odlikovanja predstavljalo bi svjetsku, evropsku i bosanskohercegovačku nepravdu prema svim žrtvama njegove genocidne retorike i prakse. Vjerujem da ćete se složiti sa ocjenom da između zločinačkih djela Adolfa Hitlera i Radovana Karadžića nema suštinske razlike. Zbog toga i postavljam pitanje šta bi se dogodilo da je neko u Evropi poslije 1945. godine slobodno nosio i isticao odlikovanja koja je uručio Adolf Hitler ?

Na kraju, pozivam Vas kao visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini da u skladu sa svojim ovlaštenjima donesete odluke koje će preživjelim žrtvama donijeti barem malo pravde i nade da će najveći ratni zločinci izaći pred sud pravde. To je potrebno ne samo radi istine i pravde, već i radi približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama, a što je nemoguće bez raščišćavanja sa najodgovornijim ratnim zločincima."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: