SDP BiH
0

Pismo Lajčaku u vezi sa odlikovanjima koje je dodijelio Radovan Karadžić

Sarajevo-x.com
Denis Bećirović, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputio je otvoreno pismo Visokom predstavniku i specijalnom predstavniku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, gosp. Miroslavu Lajčaku, u povodu politički neprimjerenog i amoralnog odbijanja poslanika vladajućih stranaka i SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da razmatraju pitanje odlikovanja koja je dodijelio najtraženiji optuženik za ratne zločine u Evropi, Radovan Karadžić.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Poštovani gospodine Lajčak,

Koristim ovu priliku da Vas, ali i cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost, informišem o ishodu nastojanja da se u Dnevni red 30. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uvrsti pitanje odlikovanja koja je od 1992. do 1995. godine dodijelio najtraženiji ratni zločinac i prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić. Nažalost, prijedlog nije dobio podršku da se uvrsti u dnevni red. Indikativno je da za ovaj prijedlog nisu glasali ne samo poslanici SDS, SNSD i PDP, nego i većina poslanika SDA (Bakir Izetbegović, Bajazit Jašarević, Šemsudin Mehmedović, Sead Jamakosmanović i Husein Nanić), S BiH ( Beriz Belkić, Sadik Bahtić - Sado, Azra Hadžiahmetović, Ekrem Ajanović i Azra Alajbegović), te svi poslanici HDZ (Niko Lošančić, Velimir Jukić i Slavko Matić) i HDZ 1990 (Martin Raguž i Vinko Zorić).

Umjesto da pokažu političku opredijeljenost i spremnost da se bore protiv kreatora zločinačke politike koju u našoj zemlji personificira Radovan Karadžić, pomenuti poslanici su se opredijelili da ne dovode u pitanje Karadžićeva odlikovanja. Između ostalog, podsjećam da su među odlikovanim: Ratko Mladić, Stanislav Galić, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Vitomir Popović (kandidat za ombudsmena za ljudska prava !?), Milorad Dodik i drugi. Vjerujem da Vam nije nepoznato da među blizu 180 odlikovanih ima veliki broj onih koji su najodgovorniji za genocid u Srebrenici i ratne zločine širom Bosne Hercegovine.

Gospodine Lajčak, s obzirom da se za 22 dana (11. jula) obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, jedinog genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, javno Vas pozivam da iskoristite svoje ovlasti precizirane, između ostalog, i u članu II Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i da donesete odluku kojom će te staviti van snage sve pravne akte na osnovu kojih je Radovan Karadžić dodjeljivao odlikovanja u periodu od 1992. do 1995. godine. Namjerno se pozivam na ovaj član, jer kao visoki predstavnik imate pravo da pomognete u rješavanju poteškoća koje se javljaju u vezi sa implementacijom civilnog dijela Sporazuma. U vezi s tim, moram istaći da slobodno nošenje odlikovanja koja je dodjeljivao Radovan Karadžić ne doprinosi uspostavljanju potrebnog povjerenja i sigurnosti, posebno kod povratnika i žrtava Karadžićeve genocidne politike.

Gospodine Lajčak, postavlja se principijelno pitanje, da li Vi imate političke volje, kad već nema vladajuća koalicija i SDS, da stavite van snage odlikovanja Radovana Karadžića, koji je na slobodi više od 13 godina ? Na ovom moralnom, političkom i civilizacijskom ispitu pala je većina poslanika u državnom parlamentu, a sada je na potezu međunarodna zajednica. Ogromna većina građana Bosne i Hercegovine želi punopravno uključivanje naše države u evroatlanske integracione procese. Uključivanje u te procese nemoguće je sa zločincima na slobodi.

Smatram da rješavanje ovog pitanja predstavlja dug međunarodne zajednice prema žrtvama genocida i porodicama preživjelih žrtava genocida u Sreberenici. Očuvati na snazi Karadžićeva odlikovanja predstavljalo bi svjetsku, evropsku i bosanskohercegovačku nepravdu prema svim žrtvama njegove genocidne retorike i prakse. Vjerujem da ćete se složiti sa ocjenom da između zločinačkih djela Adolfa Hitlera i Radovana Karadžića nema suštinske razlike. Zbog toga i postavljam pitanje šta bi se dogodilo da je neko u Evropi poslije 1945. godine slobodno nosio i isticao odlikovanja koja je uručio Adolf Hitler ?

Na kraju, pozivam Vas kao visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini da u skladu sa svojim ovlaštenjima donesete odluke koje će preživjelim žrtvama donijeti barem malo pravde i nade da će najveći ratni zločinci izaći pred sud pravde. To je potrebno ne samo radi istine i pravde, već i radi približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama, a što je nemoguće bez raščišćavanja sa najodgovornijim ratnim zločincima."