|

Pismo Komšiću da se odustane od zatvaranja Konzulata BiH u Stuttgartu

Pismo Komšiću da se odustane od zatvaranja Konzulata BiH u Stuttgartu
0
F
FENA
25.10.2007. u 15:42
0
komentara
0

dijeljenja
Pismo Komšiću da se odustane od zatvaranja Konzulata BiH u Stuttgartu
Odbor Rechtsanwältin (advokatica) uputio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću pismo u vezi s prodajom zgrade Konzulata BiH u Stuttgartu.
"Povodom informacija objavljenih u medijima da je grupa bh. građana uputila zahtijev Predsjedništvu BiH da se zatvori Konzulat BiH u Stutgartu, a otvori u Frankfurtu obraćamo Vam se s molbom da u domenu svojih mogućnosti utječete da Predsjeništvo BiH odustane od zatvaranja ovog DKPBiH", navodi se u pismu.

Dodaje se da postoje mnogi razlozi zbog kojih ga mole da spriječi zatvaranje Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu. U SR Njemačkoj živi 167.081 građanin BiH. Od toga broja 57.000 građana pokriva svojim uslugama GKBiH Stuttgart. Navodi se i to da je zgrada Generalnog konzulata BiH prva zgrada vlasništvo BiH u svijetu koja je kupljena zahvaljujući građanima BiH koji žive na ovim prostorima.

U pismu se ističe da nisu samo brojke i statistički podaci razlog za molbu da se spriječi zatvaranje DKP naše države u Stuttgartu. Pokrajina Baden Wuerttemberg, obuhvata oko 10 posto ukupne površine SR Njemačke i broji oko 11 miliona stanovnika.Glavni grad Stutgart broji 591 hiljadu stanovnika.

Zahvaljujući svojim privrednim potencijalima spada u grupu privredno najjačih regija u SR Njemačkoj i u Evropi. Bruto domaći proizvod (GDP) prema podacima iz 2005. iznosi oko 331 milijardu eura, ukupan izvoz oko 125 milijardi. Širom svijeta poznate tvrtke imaju svoje sjedište u ovoj pokrajini, kao što su DaimlerChrysler, Porsche, Siemens, ENBW, Bosch...

U pismu se navodi da je, prema statističkim podacima, SR Njemačka izvezla u Bosnu i Hercegovinu u 2005. godini 800 miliona eura vrijednosti, od čega pokrajina Baden-Wuerttemberg učestvuje s oko 90 miliona eura. Istovremeno, SR Njemačka uvezla je iz Bosne i Hercegovine 200 miliona eura, a na pokrajinu Baden-Wuerttemberg odnosi se 25 miliona eura.

Ističe se i to da oko tri stotine firmi s područja Baden-Wuerttemberg sarađuje s firmama iz Bosne i Hercegovine i ta saradnja se sve više razvija i jača da bi se investitorima ponudile nove lokacije za ulaganja i stvorila nova radna mjesta u BiH. S tim ciljem je u februaru ove godine tim stručnjaka DaimlerChryslera posjetio osam firmi koje se bave proizvodnjom dijelova i komponenti za automobilsku industriju i očekivati je da rezultat posjete donese konkretna zaključivanja ugovora s bh.firmama.

Također, vodeća firma za energetiku ENBW, sa sjedištem u Karlsruhe-BW boravila je u BiH s ciljem ulaganja u elektroenergetska postrojenja. Posebno su iskazali interes za izgradnju drugog bloka termoelektrana u Tuzli i Kaknju. U maju ove godine BWI-Baden Wuerttemberg International (Agencija za međunarodnu i privrednu saradnju) organizovala je kontakt firmi BW-Bosna i Hercegovina.Tom prilikom oko 15 firmi s područja ove pokrajine doputovalo je u BiH s ciljem ostvarenja neposredne saradnje i posebno su ostvareni dobri kontakti s firmama metalsko-prerađivčke industrije.

"U nadi da uspijete spriječiti zatvaranje DKP BiH u Stuttgartu, mi Vam se uime našeg odbora unaprijed zahvaljujemo", navodi se u pismu koje je potpisala predsjednica Odbora Rechtsanwältin Sanela Navrboc.

Odbor je uputio ovo pismo i ostalim članovima Predsjednistva BiH, predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću te ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.