BiH
0

Pismo Komšiću da se odustane od zatvaranja Konzulata BiH u Stuttgartu

FENA
Odbor Rechtsanwältin (advokatica) uputio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću pismo u vezi s prodajom zgrade Konzulata BiH u Stuttgartu.

"Povodom informacija objavljenih u medijima da je grupa bh. građana uputila zahtijev Predsjedništvu BiH da se zatvori Konzulat BiH u Stutgartu, a otvori u Frankfurtu obraćamo Vam se s molbom da u domenu svojih mogućnosti utječete da Predsjeništvo BiH odustane od zatvaranja ovog DKPBiH", navodi se u pismu.

Dodaje se da postoje mnogi razlozi zbog kojih ga mole da spriječi zatvaranje Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu. U SR Njemačkoj živi 167.081 građanin BiH. Od toga broja 57.000 građana pokriva svojim uslugama GKBiH Stuttgart. Navodi se i to da je zgrada Generalnog konzulata BiH prva zgrada vlasništvo BiH u svijetu koja je kupljena zahvaljujući građanima BiH koji žive na ovim prostorima.

U pismu se ističe da nisu samo brojke i statistički podaci razlog za molbu da se spriječi zatvaranje DKP naše države u Stuttgartu. Pokrajina Baden Wuerttemberg, obuhvata oko 10 posto ukupne površine SR Njemačke i broji oko 11 miliona stanovnika.Glavni grad Stutgart broji 591 hiljadu stanovnika.

Zahvaljujući svojim privrednim potencijalima spada u grupu privredno najjačih regija u SR Njemačkoj i u Evropi. Bruto domaći proizvod (GDP) prema podacima iz 2005. iznosi oko 331 milijardu eura, ukupan izvoz oko 125 milijardi. Širom svijeta poznate tvrtke imaju svoje sjedište u ovoj pokrajini, kao što su DaimlerChrysler, Porsche, Siemens, ENBW, Bosch...

U pismu se navodi da je, prema statističkim podacima, SR Njemačka izvezla u Bosnu i Hercegovinu u 2005. godini 800 miliona eura vrijednosti, od čega pokrajina Baden-Wuerttemberg učestvuje s oko 90 miliona eura. Istovremeno, SR Njemačka uvezla je iz Bosne i Hercegovine 200 miliona eura, a na pokrajinu Baden-Wuerttemberg odnosi se 25 miliona eura.

Ističe se i to da oko tri stotine firmi s područja Baden-Wuerttemberg sarađuje s firmama iz Bosne i Hercegovine i ta saradnja se sve više razvija i jača da bi se investitorima ponudile nove lokacije za ulaganja i stvorila nova radna mjesta u BiH. S tim ciljem je u februaru ove godine tim stručnjaka DaimlerChryslera posjetio osam firmi koje se bave proizvodnjom dijelova i komponenti za automobilsku industriju i očekivati je da rezultat posjete donese konkretna zaključivanja ugovora s bh.firmama.

Također, vodeća firma za energetiku ENBW, sa sjedištem u Karlsruhe-BW boravila je u BiH s ciljem ulaganja u elektroenergetska postrojenja. Posebno su iskazali interes za izgradnju drugog bloka termoelektrana u Tuzli i Kaknju. U maju ove godine BWI-Baden Wuerttemberg International (Agencija za međunarodnu i privrednu saradnju) organizovala je kontakt firmi BW-Bosna i Hercegovina.Tom prilikom oko 15 firmi s područja ove pokrajine doputovalo je u BiH s ciljem ostvarenja neposredne saradnje i posebno su ostvareni dobri kontakti s firmama metalsko-prerađivčke industrije.

"U nadi da uspijete spriječiti zatvaranje DKP BiH u Stuttgartu, mi Vam se uime našeg odbora unaprijed zahvaljujemo", navodi se u pismu koje je potpisala predsjednica Odbora Rechtsanwältin Sanela Navrboc.

Odbor je uputio ovo pismo i ostalim članovima Predsjednistva BiH, predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću te ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju.