Najavio sankcije
71

Pismo Anthonyja Blinkena: Politička kriza u vašoj zemlji prijeti da se proširi i na region

N. V.
Anthony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Anthony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Američki državni sekretar Anthony Blinken je po svom specijalnom savjetniku Dereku Cholletu koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu poslao pismo za članove Predsjedništva BiH u kojem poziva sve strane na dijalog i poručuje da su sankcije na stolu.
Na samom početku pisma, Blinken kaže "U duhu partnerstva naše dvije zemlje, u martu sam vam pisao da tražim od vas unapređenje reformi koje bi osigurale mir i osnažavanje dejtonske strukture koja je čvrsta osnova za prosperitetniju budućnost za sve građane BiH. Od tada, politička kriza u vašoj državi se samo razvila i prijeti da se proširi na region".

Dalje Blinken navodi kako su u SAD-u zabrinuti zbog puta kojim BiH ide, no navodi kako BiH ima snažnu podršku Amerike.

"Pozivam vas da se posvetite deeskalaciji trenutne političke krize te da se ponovo, zajedno sa međunarodnim partnerima, uključite u program ekonomskih, izbornih, ustavnih reformi, kao i reformi vladavine prava. To je od vitalnog značaja za vaše građane ka prosperitetnijoj evropskoj budućnosti", napisao je on u pismu koje objavljuju portali Oslobođenje i Istraga.

U drugom dijelu pisma, Blinken je pomenuo sankcije o kojima je na konferenciji za novinare govorio i Milorad Dodik, a prilikom čega je rekao da će RS krenuti u još veću radikalizaciju ukoliko SAD i EU uvedu sankcije.

"Kao svjedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Američke Države ponavljaju da će svi potezi jednostranog povlačenja iz institucija na državnom nivou ili bilo koji drugi pokušaj destabilizacije Dejtona biti suočeni s odgovarajućim mjerama, uključujući i sankcije", stoji u pismu Blinkena članovima Predsjedništva BiH, a ovaj dio se očigledno odnosio na Milorada Dodika.

On navodi da bi ugrožavanje državnih institucija dovelo u pitanje ne samo evropsku perspektivu BiH, nego i ekonomiju i investicije, te da je zbog toga SAD najveći zagovornik isključivo dijaloga.

"Ali to zahtijeva povratak za sto, učestvovanje u donošenju odluka i predanost izgradnji konsenzusa koji je potreban da bi se država pomakla unaprijed. Stabilnost i prosperitet zahtijeva saradnju sva tri konstitutivna naroda, te entiteta Republike Srpske i Federacije kako bi se postigla jednaka prava za sve građane", napisao je Blinken.

Na kraju govori o izbornom zakonu zaključujući da ne smijemo dopustiti da prođe još jedan izborni ciklus bez unapređenja koja bi omogućila da svi glasovi jednako važe. Naveo je kako su izborni zakon i ustavne reforme od ključne važnosti za rješavanje problema diskriminacije, odnosno ispunjavanje evropskih standarda.