{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pismeno obraćanje ruskom i ukrajinskom ministru

S
Sarajevo-x.com
7.1.2009. u 11:35
0
7
Pismeno obraćanje ruskom i ukrajinskom ministru
0
Pismeno obraćanje ruskom i ukrajinskom ministru
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj razgovarao je jutros sa premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem i predsjednikom vlade Kantona Sarajevo Besimom Mehmedovićem kako bi se koordinirale aktivnosti s ciljem prevazilaženja aktuelne krize izazvane potpunim prestankom dotoka plina u Bosnu i Hercegovinu.
MVP BiH se obavezao da će uraditi sve što može u cilju prikupljanja relevantnih informacija o tome koliko bi trenutna kriza mogla trajati i kakve su perspektive rješavanja problema. Ove informacije bile bi od krucijalne važnosti prilikom razmatranja alternativne strategije u slučaju da nestanak plina bude kratkotrajne prirode. Jedna od predloženih mjera je da Predsjedništvo BiH organizira hitnu sjednicu ovim povodom i uputi pisma predsjednicima Ukrajine i Ruske Federacije.

U razgovoru sa ministrom Alkalajem ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Viktorovič Šuvalov potvrdio je da razlog nestanka plina rusko-ukrajinski spor. Ministar Alkalaj će danas u toku dana poslati pismo ministrima vanjskih poslova Ruske Federacije i Ukrajine u kojem će izraziti protest zbog nenajavljenog i neodgovornog prestanka isporuke plina u BiH, čime je ugroženo četiri miliona građana koji ne smiju biti taoci spora između Ukrajine i Rusije.

Ministar Alkalaj je, također, razgovarao sa Hidajetom Biščevićem, generalnim sekretarom Vijeća za regionalnu saradnju, s obzirom da su zemlje regiona također ugrožene prekidom snabdjevanja plinom, a kako bi se razmotrile mjere prevazilaženja novonastale krize, saopšteno je iz Ureda za odnose sa javnošću ovog ministarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: