Politička odgovornost
75

Pirić: Političke stranke kukavički pozivaju na proteste skrivajući se iza "neformalnih udruženja"

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednica PDA Elzina Pirić i zastupnica u Parlamentu FBiH poručila je da Schmidt ne bi nametnuo odluke da je Lendo poštovao volju parlamentarne većine.

"Kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i kao predsjednik Pokreta demokratske akcije, svjesna sam činjenice da se Bosna i Hercegovina nalazi u teškoj političkoj krizi. Refleksija političke krize dovela je do činjenice da već petu godinu imamo neustavnu Vladu FBiH u tzv. tehničkom mandatu, koja radi u krnjem sastavu, zbog nedostatka određenog broja ministara. Takva politička kriza dovela je do usporavanja Evropskog puta i puta u NATO savez, kao nultih prioriteta Bosne i Hercegovine", kazala je Pirić.

Istakla je da Političari i izabrani zvaničnici moraju preuzeti odgovornost za državu Bosnu i Hercegovinu i opravdati povjerenje koje su im građani ukazali.

"Na nivou države Bosne i Hercegovine vrlo brzo, nakon Općih izbora 2022. godine, uspostavljena je funkcionalna vlast i Vijeće ministara. Nismo sretni zbog odluka koje je nametnuo Visoki predstavnik za BiH 02.10.2022. godine, ali iste moramo poštovati i uvažavati instituciju OHR-a i Visokog predstavnika kao dokazanih prijatelja Bosne i Hercegovine. Na nivou FBiH već više od šest mjeseci pokušavamo ispoštovati demokratske principe uvažavanja većine u zakonodavnim tijelima FBiH",poručila je Pirić.

Napisala je i da nisu bili za nametanje odluka visokog predstavnika koje bi se mogle izbjeći da je potpredsjednik FBiH Refik Lendo poštovao volju parlamentarne većine kao demokratski princip koji se primjenjuje u svima državama, ali da je Lendo stavio stranačke interese ispred interesa FBiH.

"Međutim, ne mogu i ne smijem se, kao izabrani zvaničnik, pomiriti sa činjenicom da se međunarodni zvaničnici vrijeđaju na najgrublji način, nazivaju pogrdnim imenima. Da se poziva na njihov progon, jer sam svjesna činjenice da kao društvo nismo još dostigli dovoljan stepen razumjevanja i tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštivanja, kako bi državu Bosnu i Hercegovinu poveli neupitnim putevim, a koji garantuju dugotrajan mir i članstvo u Evropskoj zajednici. Također se ne mogu pomiriti sa činjenicom da pojedini politički subjekti pozivaju na proteste skrivajući se iza određenih tzv. neformalnih grupa građana izbjegavajući na taj način moguće posljedice što je politički kukavičluk", poručila je Pirić.

Osudila je kako je navela moguću zloupotrebu državnih resursa i postupak SDA "koja vjerovatno neovlašteno, koristi bazu BH Telecom-a te SMS porukama poziva građane na proteste".

"Građanima Bosne i Hercegovine želim da što prije uspostavimo Izvršnu vlast na svim nivoima, da suverenu Bosnu i Hercegovinu u njenim međunarodno priznatim granicama, na cijelom njenom teritoriju, ekonomski ojačamo i zaustavimo migraciju stanovništva, te da ubrzano nastavimo put Evropske unije i NATO saveza", zaključuila je Pirić.