Filmski distributeri zabrinuti
0

Piraterija sahranjuje domaće filmove i kina

Sarajevo-x.com
Domaća filmska produkcija i distribucija trpe ogromne finansijske gubitke zbog sveprisutne piraterije i nelegalne prodaje na ulici. Prodaja jeftinih piratskih DVD-ova na nelegalnom tržištu u BiH najviše pogađa domaća kina, koja se zbog nedostatka filmske publike, lagano gase, upozorio je Amer Bećirbegović, direktor Art Servisa, firme koja se bavi distribucijom domaćih i stranih filmova.

„Legalna distribucija filmova je ozbiljan posao koji iziskuje velika ulaganja. No, paralelno sa nama postoji čitavo jedno tržište na kojem se distribuiraju filmska ostvarenja, ali bez plaćanja ikakvih troškova, bez ulaganja i bez bojazni od bilo kakve sankcije. Prodaja na tezgama relativizira samo gledanje filmova. Oni više nisu ekskluzivitet kina, a ovim se remeti prirodni lanac eksploatacije jednog filma, od prikazivanja u kinu, video prodaje, pa do TV emitiranja“, ističe Bećirbegović.

U nezavidnoj poziciji, između ostalih su i domaća kina, koja zbog dostupnosti filmova na ulici, svakodnevno gube publiku.

Bećirbegović navodi iskustvo sa filmom 'Grbavica' i njegovom distribucijom u kinima i dvoranama u gradovima širom BiH.

„Grbavica je definitivno bio najgledanij film u našim kinima. No, onog trenutka kada se piratska kopija pojavila, publika je prestala da dolazi. Ovdje ne gube samo kina, već i producenti i država, koji od legalne distribucije jednog filma ubiru porez“, podsjeća Bećirbegović.

Iako nema pouzdanih podataka, gubici se procjenjuju na stotine hiljada konvertibilnih maraka. Bećirbegović smatra da bi odlučnim i kontinuiranim i odlučnim akcijama tržišne inspekcije i policije ovaj problem bio riješen.

„Bilo je nekoliko udruženih akcija nadležnih organa, no kada se oni povuku sa terena, pirati se opet pojave. Publika ipak, treba da je svjesna da pravi doživljaj filma mogu imati u mračnoj prostoriji kina i uz svijetla velikog ekrana“, poručuje direktor Art Servisa.