Očišćena jezera
31

Pionirska dolina u Sarajevu ponovo otvorena za posjetioce

M. N.
Rekreativno-zabavni centar Pionirska dolina i zoo vrt u Sarajevu opet će ujutro u osam sati otvoriti svoje kapije za posjetioce, jer je posao čišćenja vještačkih jezera završen.

U proteklih desetak dana, zbog sigurnosti gostiju ova zelena oaza bila je zatvorena za posjetioce, a brojne građevinske mašine i radna snaga vrijedno su radili na čišćenju mulja i taloga iz dva vještačka jezera koja se nalaze u centralnom dijelu sarajevskog zoološkog vrta.

Iz KJKP Park kažu kako je urađen ogroman posao, s dna oba jezera očišćeno je nekoliko tona kubika taloga i mulja koji se sakupljao nekoliko desetina godina. Sada su jezera spremna da ponovo budu dom brojnim pernatim stanovnicima Pionirske doline, ali i drugim divljim pticama koje slobodno dolaze na jezera.

"U projektu čišćenja i uređenja vještačkih jezera preduzeću Park i Pionirskoj dolini nesebičnu podršku dala su i dva komunalna preduzeća Rad i ViK, bili su tu i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i firma Bosman d.o.o. Sarajevo, tako da je posao završen u rekordnom roku, a rezultati rada i puna ljepota ove dvije vodene površine u zelenoj oazi uskoro će biti potpuni, posebno kada olistaju orezane i uređene krošnje stabala uz obale jezera. Nakon što je prikupljen i odvezen mulj i otpad, odlučeno je i da se izvrši rekonstrukcija dotrajalih potpornih zidova i kanala na pojedinim dijelovima, a jezera bi već iduće sedmice mogla biti ponovo ispunjena vodom. Nakon što voda u korita bude puštena labudovi, guske i patke će biti vraćeni u svoja staništa, odnosno ostrva koja se nalaze u sredini", kazali su iz KJKP Park.

Ovaj posao će biti završen tokom naredne sedmice, a uz sama jezera kretanje će biti ograničeno.

"S obzirom na interesovanje građana, naročito u danima vikenda, Pionirska dolina će ujutro otvoriti svoju kapiju za njih, a radit će po ustaljenom rasporedu i tokom praznika. Radno vrijeme Pionirske doline tokom marta bit će svaki dan od 8:00 do 18:00 sati", saopćeno je iz KJKP Park.