Ni feninga za zoološki vrt
0

Pionirska dolina ostaje bez zvjerinjaka?

Sarajevo-x.com
Kanton Sarajevo u budžetu za ovu godinu nije predvidio grant jedinom zoološkom vrtu u Bosni i Hercegovini, Pionirskoj dolini u Sarajevu, što je ugrozilo izgradnju zvjerinjaka za smještaj životinja doniranih iz evropskih zemalja, upozorio je Esad Tajić, upravnik Rekreaciono-zabavnog centra i zoološkog vrta "Pionirska dolina".

"Pionirska dolina godišnje bilježi oko pola miliona posjetilaca koji dolaze da vide oko 50 različitih životinjskih vrsta. Prošle godine, Vlada Kantona obezbijedila je novac za izgradnju nastambe za lavove, a ove godine grant je trebao iznositi 250.000 KM. Kako Vlada nije osigurala taj novac, radovi su obustavljeni", ispričao nam je Tajić.

Napomenuo je da će i dalje apelovati na sve nivoe vlasti u Kantonu Sarajevo da obezbijede sredstva, kako bi izgradili novi dom za lavove i močvarne antilope koje su poklon zooloških vrtova iz Evrope.

"Pionirska dolina napokon je postala članica Evropske asocijacija zooloških vrtova, nakon pet godina napornog rada. Obustavljanjem radova na izgradnji nastambi doveli smo u pitanje i brojne donacije iz evropskih zemalja, pomoću kojih bi privukli još više posjetilaca i ljubitelja životinja", istakao je Tajić.