{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pionirska dolina od sutra ponovo otvorena za posjetioce

F
16.3.2017. u 14:45
729
15
Pionirska dolina od sutra ponovo otvorena za posjetioce
729
Pionirska dolina od sutra ponovo otvorena za posjetioce
Pionirska dolina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rekreativno-zabavni centar "Pionirska dolina", koji je zbog pojave visokopatogene influence ptica po hitnom postupku zatvoren prije 17 dana, po odobrenju Inspektorata veterinarske inspekcije od 17. marta bit će otvoren za posjetioce potvrđeno je Feni iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Rješenje, kojim se odobrava otvaranje zoološkog vrta, predstavnicima KJKP 'Park' uručio je danas postupajući veterinarski inspektor, pod čijim su nadzorom tokom dana provedene i posljednje pripremne radnje i mjere za nesmetan nastavak rada sarajevskog zoološkog vrta", kazala je Feni glasnogovornica KUIP KS-a Vildana Brdarić.

Navodi da je ta odluka donesena nakon što su rezultati kliničkih i drugih kontrolnih pregleda i testiranja, provedenih nakon uklanjanja zaraženih životinja, kao i preliminarnog čišćenja i dezinfekcije žarišta, bili negativni.

"Prostor u kojem borave ptice različitih vrsta ostaje pod službenim nadzorom kantonalne veterinarske inspekcije zbog obaveze njihovog daljeg praćenja i testiranja, radi čega će pristup tom dijelu i dalje biti zabranjen za posjetioce", ističe Brdarić.

Iz KUIP KS-a podsjećaju da su kontrolni pregledi kojima su bile obuhvaćene i komercijalne farme, kao i manja porodična imanja na kojima se drži perad ili druge ptice, izvršeni u radijusu od 10 kilometara oko zoološkog vrta.

"U okviru provedenih kontrola nisu utvrđene bilo kakve promjene u zdravstvenom stanju peradi i ptica koje bi ukazivale na influencu. Svim vlasnicima peradi, posebno u komercijalnom uzgoju, naređeno je strogo pridržavanje preventivnih biosigurnosnih mjera, obavezno držanje u zatvorenim nastambama, redovno nadziranje proizvodnje, unosa hrane i vode i eventualnih uginuća, te obavještavanje inspekcije u slučaju bilo kakve sumnje", kazala je Brdarić.

Kako se mjere u zaraženom i ugroženom području moraju provoditi najmanje 30 dana od sanacije žarišta bolesti, iz KUIP KS-a podsjećaju sve vlasnike peradi i drugih ptica da se i dalje pridržavaju biosigurnosnih mjera, da na svojim imanjima spriječe kontakt divljih i domaćih ptica, kao i da sarađuju s nadležnim veterinarskim službama.

Iz KUIP KS-a poručuju da meso peradi i jaja na tržištu ne predstavljaju opasnost za javnu potrošnju, kao i da su komercijalne farme pod stalnim veterinarskim nadzorom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: