Nakon Hotela Ero
128

PIO uskoro prodaje Dom penzionera u Nedžarićima, minimalna cijena 13,4 miliona KM

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Federalni zavod PIO/MIO namjerava prodati i nekadašnji Dom penzionera u Sarajevu, nakon što je već skoro okončao prodaju onog u Mostaru.

Devastirana zgrada nekadašnjeg Doma penzionera u Nedžarićima, koji je dugo imao administrativnih problema sa uknjiženjem parcele na PIO, uskoro bi mogla dobiti novog vlasnika, potvrđeno je za naš portal.

Pojedine parcele nisu bile uknjižene na Federalni zavod za penzijsko invalidsko osiguranje, već na Općinu Ilidža, a oni se svog vlasničkog prava nisu željeli odreći. Ipak, Općinsko vijeće Ilidža donijelo je potrebne odluke koje će Zavodu omogućiti uknjižbu objekta, a time i dalju prodaju.

"Na nama je sada da donesemo niz potrebnih odluka, uknjižimo objekat i krenemo u prodaju, koja je već duže vremena cilj. Sredstva od prodaje bit će iskorištena za redovno poslovanje FZ PIO/MIO, a to prije svega znači isplatu penzija", kazali su nam iz Federalnog zavoda.

Ruševni objekat u sarajevskom naselju Nedžarići procijenjen je na 13.366.389,70 KM i to je cijena ispod koje Zavod neće ići, rekli su napominjujući da su sve ove aktivnosti usmjerene ka konsolidiranju stanja u ovoj važnoj socijalnoj instituciji.

Napominjemo da je Vlada HNK nedavno donijela odluku o kupovini Hotela Ero u Mostaru, bivšeg Doma penzionera, kojeg je Federalni zavod PIO/MIO prodao za 10,5 miliona KM, odnosno 1.100 KM po kvadratnom metru.