Zasjedala Vlada FBiH
0

PIO FBiH mora smanjiti administrativne troškove

Klix.ba
Premijer FBiH Nermin Nikšić
Premijer FBiH Nermin Nikšić
Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela odluku da Federalni zavod PIO mora smanjiti svoje administrativne troškove, te je naložila da Zavod poduzme mjere kako ti troškovi odf 1. septembra ne bi prelazili 1,8 posto od ukupnih sredstava za PIO, umjesto sadašnjih 2,8 posto.

Zavod je u vezi s tim dužan da u roku 30 dana sačini plan ušteda, a o izvršenju zaključaka s današnje sjednice će, putem nadležnog federalnog ministarstva, izvijestiti Vladu FBiH.

Vlada je, također, danas dala saglasnost na Odluku Uprave BH Telecoma d.d. Sarajevo o odobravanju sredstava za nabavku usluga putem sponzorskog aranžmana prilikom aktivnosti Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, muške reprezentacije BiH, u razdoblju od dvije godine.

Saglasnost se odnosi na sredstva predviđena Trogodišnjim planom poslovanja BH Telecoma za razdoblje od 2012. do 2014. godine. Tokom poslovne 2012. godine riječ je o iznosu od 250.000 konvertibilnih maraka, a tokom 2013. godine 200.000 KM.

Kadrovska rješenja

Donesene su i odluke o kadrovskim rješenjima pa je Vlada ovlastila Marinka Bošnjaka da u periodu od godinu dana, u svojstvu punomoćnika, zastupa FBiH na skupštinama privrednog društva ArcelorMittal Zenica d.o.o. Za potpisivanje pojedinačnih prijava i punomoći sa mišljenjem o načinu glasanja po pojedinim tačkama dnevnog reda skupština privrednog društva ArcelorMittal Zenica d.o.o. ovlašten je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Danas su doneseni neophodni akti za pokretanje procedure utvrđivanja prijedloga kandidata iz reda srpskog naroda za jednog člana Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH i to: odluke o kriterijima i o raspisivanju Javnog oglasa, kao i Rješenje o imenovanju Komisije koja će obaviti ovaj posao. U Komisiju su imenovani Amira Pintul (predsjednik), Tarik Begić, Marinko Bošnjak, Azra Sljepčević i Nedžad Numić. Za članove Nadzornog odbora JP BH Airlines d.o.o Sarajevo danas su kao kandidati predloženi Goran Jovanović, Tarik Nuhanović i Adnan Ibrahimović, čije imenovanje će izvršiti Skupština ovog privrednog društva.

Prethodna saglasnost data je i na prijedlog da se Dijana Tomić privremeno imenuje za člana Nadzornog odbora JP Željeznice Federacije BiH d.o.o Sarajevo iz reda predstavnika sindikata, na period do 60 dana. Na današnjoj sjednici imenovani su predsjednik i članovi Policijskog odbora za policijske službenike Federacije BiH u sastavu Ljubomir Divković (predsjednik), Ensad Korman i Samir Čolak, dok će administrativno-tehničke poslove za ovo tijelo obavljati Đeneta Mekić. Marijan Oršolić umjesto Ane Dominković

Danas je za direktora Federalnog zavoda za statistiku postavljena Hidajeta Bajramović. Imenovana je Radna grupa za izradu Kodeksa o odnosima između nivoa vlasti u Federaciji BiH, u roku od 90 dana. U grupu su imenovani Enver Išerić, Ivana Boban, Hafeza Sabljaković, Senahid Šaković, Srđa Obradović, Boris Brajković, Slaviša Šućur, Mersad Beglerbegović, Kata Marijan Krljež, Miroslav Živanović i Predrag Šupljeglav. U Tim za monitoring i koordinaciju provođenja Općeg plana Vlade FBiH u borbi protiv korupcije imenovani su Edita Kalajdžić (predsjednik), Ivan Matešić, Elvedina Hodžić, Alija Aljović i Džemo Ćar.

Danas je izmijenjeno Rješenje o imenovanju radne grupe za analizu i pripremu rješenja u oblasti pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH i izradu prijedloga novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, tako što je umjesto Ane Dominković, imenovan Marijan Oršolić. Nakon što je donijeta Odluka kojom se utvrđuju kriteriji za imenovanje dva člana Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine, koje imenuje Vlada FBiH, imenovana je i Komisija koja će obaviti ovaj posao, stoji u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.