Uzbunjivač iz afere Tower
47

Pinjić: Kazna je preblaga za uništenje firme, porodice i 2,5 miliona KM štete

B. T.
Elvedin Pinjić (Foto: Klix.ba)
Elvedin Pinjić (Foto: Klix.ba)
Elvedin Pinjić, menadžer firme Europrofil, uzbunjivač u slučaju poznatom kao "Tower", nezadovoljan je današnjom presudom Sedinu Halilagiću i Elvedinu Mahmutoviću. Kaže da je kazna od po četiri godine zatvora preblaga.
Podsjetimo, prema navodima iz optužnice, Halilagić i Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine, kao odgovorne osobe firme Smart Invest, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove, pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao".

Dio prethodno označenog novca, u iznosu od oko 30 hiljada eura, Pinjić je predao optuženima, koji su prilikom preuzimanja i lišeni slobode. Kako ističe Pinjić, taj novac mu ni do danas nije vraćen jer je korišten kao dokaz u postupku.

"Ova kazna je preblaga, odnosno Krivični zakon je preblag za ovakve kriminalce i ovu vrstu kriminala. Četiri godine za uništenje firme, uništenje porodice, za više od od 2,5 miliona maraka štete koja je do sada nastala... je preblago", kazao je Pinjić poslije presude.

Objasnio je da firma koju predstavlja u narednih 15-20 dana završava fasaderske radove na Sarajevo Toweru, iako investitor, odnosno suinvestitor - Smart Invest, od novembra 2019. ne želi da isplaćuje "privremene situacije". Kako je rekao, do tada je isplaćena otprilike polovina ugovorenog iznosa.

"Ako nas investitori ne isplate, jedan i drugi, to ćemo tražiti putem suda", kazao je Pinjić.