Krizni štab KS
76

U Kantonu Sarajevo otvoreno devet klastera, jedan od njih je sjednica Vlade FBiH od 16. marta

A. Z.
Predsjednica Kriznog štaba KS Aida Pilav kazala je na konferenciji za medije da je u ovom kantonu do sada testirano 205 osoba, da je u samoizolaciji 1.880 ljudi te da ih je 868 izašlo iz samoizolacije.

Istakla je da je u Kantonu Sarajevo trenutno otvoreno devet klastera i da se oni najvećim dijelom vežu za događaj u Konjicu od 11. marta.

"Klaster koji sam ranije spominjala, a koji je vezan za događaj koji je sredinom marta održan u KS, i taj klaster je vezan za Konjic. Taj događaj je tematska sjednica Vlade FBiH koja je održana 16. marta u Sarajevu i sve osobe koje su pozitivne i njihovi prvi kontakti su pod nadzorom", rekla je Pilav.

Jedan od klastera je i privatna agencija u kojoj je radila žena koja je preminula prošle sedmice. Taj klaster je otvoren 24. marta i sve osobe koje se dovode u vezu s njim je pod nadzorom. Cijela porodica preminule žene je u kućnoj izolaciji i svi članovi, izuzev kćerke, su negativni na koronavirus.

"Epidemiološka situacija je pod nadzorom. Studenti koji su u Studentskom domu Bjelave, njih 18, su dobrog stanja i bit će pod nadzorom 28 dana", kazala je Pilav.

Istakla je da je Krizni štab KS nakon sjednice Vlade FBiH donio naredbu da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" izvrši procjenu kapaciteta u cilju suzbijanja koronavirusa i ukoliko je neophodno angažira dodatne resurse.

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko kazao je da u protekla 24 sata 53 osobe kojima je određena mjera izolacije nisu zatečene na adresi.

"Tokom vikenda je rađeno osposobljavanje objekta u Suhodolu za osobe koje će ići na prisilnu izolaciju. Objekt je spreman za tu namjenu. Čeka se uredba s nivoa FBiH da sve one koji ne poštuju saomoizolaciju smjestimo u prisilnu samoizoalciju", rekao je Jusko.

Kazao je da u posljednja 24 sata 34 osobe nisu poštovale policijski sat i pozvao je pripadnike policije da ukoliko dođu u situaciju da se neke osobe prilikom kontrole pozovu na poznanstvo s nekim iz MUP-a KS, da ih kazne, pa čak i pritvore, ako ima osnova za pritvor.