Po preporukama SZO
32

Pilav: U KS do sada testirano 205 osoba, radimo vrlo oprezno i testiramo po indikacijama

D. Be.
Aida Pilav
Aida Pilav
Ukupan broj testiranih osoba u Kantonu Sarajevo od početka proglašenja pandamije koronavirusa do danas iznosi 205, a samo proteklog vikenda su testirane 34 osobe, potvrđeno je za Klix.ba u Zavodu za javno zdravstvo KS.

Direktorica Zavoda i epidemiologinja Aida Pilav kazala nam je da se sva testiranja u Kantonu Sarajevo rade kontrolisano, bez obzira na to što je stigao novi kontingent testova.

"Vrlo oprezno radimo. Mi nemamo ništa od asimptomatskog testiranja. Testiramo osobe koje imaju indikacije i koje su bile u kontaktu sa zaraženima. Kako se povećava broj kontakata u klasterima, tako će se povećavati i broj testiranja. Mi imamo dovoljno timova u domovima zdravlja, imamo dovoljno stručnog kadra i dovoljno testova", istakla je.

Sada zdravstveni radnici pored osoba koje su pozitivne na koronavirus prate i njihove kontakte, kao i osobe koje se javljaju s epidemiološkom procjenom.

Pilav ističe da je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo trenutno pod nadzorom.

Kaže da se sada prelazi na fazu praćenja i testiranja osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim i da više nije ključno samo to da li je neko boravio u nekoj od zemalja koje su okarakterisane kao žarište koronavirusa poput Kine, Italije, Španije, SAD-a, Francuske itd.

"Mi tragamo za pozitivnim, odnosno za svima onima koji su se javili da su imali kontakt sa zaraženim osobama i njihovim kontaktima. Ako osoba ima jasnu epidemiološku sliku i razvija respiratorne simptome tri i više dana, to je jasna indikacija za testiranje", dodala je Pilav.

Ona naglašava da epidemiolozi i Svjetska zdravstvena organizacija upozoravaju da neselektivno testiranje može biti najveći problem i da se zbog toga u Kantonu Sarajevo poduzimaju sve mjere i radnje da se tačno odrede klasteri, broj osoba u njima, kontakti i sve ostalo što će dovesti da se testiraju osobe koje su potencijalno zaražene.

Za kraj naša sagovornica kaže da će se i nakon isteka perioda izolacije pratiti sve osobe, odnosno njihova epidemiloška slika, te da je Zavod za javno zdravstvo KS u stalnoj komunikaciji s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije i da se poduzimaju sve mjere kako situacija nalaže.