Krizni štab zadovoljan
38

Pilav: Epidemija u Sarajevu usporava, broj aktivnih slučajeva zaraze je manji za 15 posto

A. Z.
Aida Pilav
Aida Pilav
Na konferenciji za medije Kriznog štaba Kantona Sarajevo konstatovano je da epidemija usporava i da je broj aktivnih slučajeva zaraze u svim općinama manji za 15 posto u odnosu na sedmicu ranije.

"Prvi izvori zaraze još uvijek nisu detektovani u tržnim centrima ili među taksistima, nego u uredskim prostorima. Najugroženiji su zaposleni u kancelarijama", kazala je epidemiologinja Aida Pilav.

Ona je predstavila podatke koji su dobijeni analizom od marta do augusta 2020. godine.

"Od marta do maja smo imali prvu epizodu. U Kantonu Sarajevo 29. maja nije bilo aktivnih slučajeva, do tada je bilo 114 potvrđenih slučajeva, 108 se oporavilo, a šest je preminulo. Dakle, Sarajevo je 29. maja bilo korona free. To je bio period mjera. U momentu kada popuste restriktivne mjere i dođe do većeg kretanja stanovništva bilo je za očekivati veći broj zaraženih pa je 3. juna zabilježen prvi slučaj, a skokovi su bili 2. jula i 4. augusta sa 107 i 157 potvrđenih slučajeva", rekla je Pilav.

Istakla je da nije zabilježen eksponencijalni rast i da je Krizni štab zadovoljan trenutnim razvojem situacije i smanjenjem broja novozaraženih.

"Od 1. do 5. augusta smo imali sedmodnevni prosjek od skoro 22 osobe na 100.000 stanovnika i nakon toga dolazi do pada te je sada taj broj 10,37. Šest posto teških slučajeva završi na hospitalizaciji. No, ako se broj aktivnih bude povećavao, za očekivati je i da i taj broj bude veći", rekla je Pilav.

Poboljšanje situacije govori u prilog tome, istakla je, da sugrađani nakon opuštene varijante poštuju mjere iako za to još imaju puno prostora.