85 osoba napušta Bjelave
34

Pilav: Dostigli smo plato epidemije, slijedi era novih normi

N. V.
Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav izvijestila je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu. Naglasila je da cijeli region, izuzev Srbije dostiže plato epidemije.

U KS je u posljednja 24 sata testirano 247 osoba od čega je jedna osoba pozitivna. Od početka epidemije je testirano 8.213 osoba, 131 nalaz bio je pozitivan od kojih su 22 retestirana.

Trenutno je u ovom kantonu 65 aktivnih slučajeva koronavirusa, oporavljeno je 28 osoba u potpunosti, njih četvoro u posljednja 24 sata, a preminulo je šest osoba.

Ukupno hospitaliziranih u KS je 10 od čega se osam nalazi na Kliničkom centru Univerizteta u Sarajevu, a dvije u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš".

Pilav je rekla da je u regionu stabilna situacija kada je u pitanju širenje zaraze te da se svi zajedno, izuzev Srbije "nalazimo u fazi dostizanja platoa epidemije".

Dodala je da prema rijelima Svjetske zdravstvene organizacije cijeli svijet ulazi u "eru novih normi" zbog čega je apelovala na poštovanje fizičke distance i nošenje zaštitne opreme.

Jučer je ukinut policijski sat u Federaciji BiH, a u KS je stavljena van snage naredba o skraćenom radnom vremenu trgovina.

Sve osobe koje se nalaze u karantinu u studentskom domu Bjelave tokom jučerašnjeg dana su testirane. Ovaj karantin je napustilo 37 osoba, 85 njih se trenutno nalazi tamo gdje čekaju poništenje rješenja o karantinu što bi trebalo biti završeno tokom dana, rekao je Jasmin Terović iz Štaba civilne zaštite KS.

"Svi građani koji prekrše mjeru izolacije nastaviće biti smještani u Bjelave, a tamo je trenutno jedna takva osoba", rekao je on,

Jučer se Zavodu za zapošljavanje KS na Biro prijavilo 313 osoba, a od proglašenja prirodne nesreće prijavilo se 4.449 osoba.