Članica Štaba CZ
1.3k

Pilav: Dobra epidemiološka situacija u Sarajevu, uz ove mjere vrlo brzo izlazimo iz krize

A. D.
Aida Pilav
Aida Pilav
Članica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo Aida Pilav na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare izjavila je da se trenutno u samoizolaciji nalaze 1.203 osobe dok su 1.261 osobe izašle iz izolacije.

Kako je istaknula, na području Kantona Sarajevo do sada su evidentirana 37 pozitivna slučaja.

"Zadovoljni smo razvojem epidemiološke situacije. Povećava se broj testiranih ali nema većeg povećanja oboljelih. Taj plato postoji i mi smo zadovoljni. To govori da smo pravovremeno poduzeli mjere i da su građani ih u najvećem dijelu primjenjivali", kazala je Pilav.

Istaknula je kako je Štab CZ-a stava da treba da ostane na snazi mjera o zabrani kretanja mlađima od 18, te starijim iznad 65 godina.

"Cilj nam je da sačuvamo zdravlje stanovništva. Imamo gusto naseljena područja, urbane sredine gdje imamo velike zgrade, te ukoliko bi se desili učestaliji kontakti moglo bi doći do ekspanzije", kazala je Pilav.

Prvi slučaj laboratorijski utvrđenog slučaja zaraze u KS, kako je istaknula, desio se 20 marta, a prošlo je 15 dana i nisu zabilježili eskaliranje slučajeva što smatraju velikim napretkom.

"U narednih 15 dana želimo ovo da održimo i zbog toga se građani moraju pridržavati mjera. Za 15 dana smo imali dakle sedam hospitaliziranih i samo jednog pacijenta na respiratoru. Ukoliko budemo poštivali mjere vrlo brzo ćemo izaći iz ove priče sa pozitivnim ishodom", najavil je Pilav.