Sarajevo
133

Pijaca Kvadrant će dobiti novi izgled do kraja godine, izrađuje se idejni projekt

A. Ku.
Pijaca nakon požara nije u funkciji (Foto: Klix.ba/Facebook)
Pijaca nakon požara nije u funkciji (Foto: Klix.ba/Facebook)
Nakon velikog požara koji je zahvatio pijacu Kvadrant koja se nalazi u sarajevskom naselju Otoka u potpunosti je uništeno oko 107 boksova dok je njih 60 ostalo neoštećeno. Uzrok požara još nije zvanično potvrđen, a šteta koja je nastala je milionska.

U toku je izrada projekta koji će promijeniti raspored i izgled pijace te osigurati sigurnost stanara u zgradi u ulici Radenka Abazovića koji su nakon požara izrazili zabrinutost za svoju sigurnost.

U razgovoru za Klix.ba direktor preduzeća KJKP Tržnice-Pijace Jasmin Terović kaže da očekuje da će pijaca u što skorijem periodu biti stavljena u funkciju.

"Raščistili smo dio koji je stradao od požara, skinuli smo krovnu konstrukciju dijelu koji nije oštećen, radimo na reorganizaciji neoštećenih boksova", kaže Terovć.

Dodaje da preduzeće treutno radi na izradi idejnog rješenja za ponovno uspostavljanje pijace u dogovoru sa stanarima zgrade koja se nalazi u neposrednoj blizini pijace.

U novom projektu će, ističe, biti ispoštovani sigurnosni standardi te će biti uspostavljen koridor, odnosno požarni put između pijace i zgrade koji nije napravljen u periodu kada je zgrada izgrađena.

Na naše pitanje da li se može očekivati da neoštećeni boksovi počnu s radom odgovara da će pijaca biti stavljena u funkciju na način da svi boksovi istovremeno počnu s radom.

"Najmanji je problem poredati boksove, ali treba uraditi novi projekt, dobiti nove saglasnosti i zakonom propisane mjere", objašnjava Terović i dodaje da bi pijaca novi izgled trebala dobiti do kraja godine.

Kaže nam da je razgovarao sa stanarima koji su nakon požara izrazili zabrinutost zbog blizine pijace stambenom objektu. Navodi da je predstavnik stanara kazao da oni ne traže da se pijaca izmjesti već da se ispune sigurnosni uslovi.

Govoreći o aktuelnom sporu oko zemljišta na kojem se nalazi nalazi pijaca ističe da je Kanton Sarajevo osnivač preduzeća Tržnice-Pijace te da odluka o postojanju pijace i dalje postoji i da ne postoji nikakva pravna prepreka da bude ponovno postavljena.