Adaptacija nakon požara
616

Pijaca Kvadrant bi mogla biti otvorena do kraja godine, u toku postavljanje boksova

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U toku je postavljanje boksova na sarajevskoj pijaci Kvadrant koju je uništio požar čiji uzrok još nije zvanično utvrđen.
Direktor KJKP Tržnice-Pijace Jasmin Terović rekao nam je da je zbog nepovoljnih vremenskih uslova na pijacu do sada dovezeno 25 boksova te da je preostalo da se postavi još 15 boksova.

"Nisu to novi boksovi, to su boksovi sa naših drugih poslovnih jedinica. Trenutno radimo na adaptaciji svih ovih boksova i repariranju postojećih u cilju kompletiranja nekih stotinjak boksova kako bi se pijaca otvorila za rad", kaže Terović.

Prema trenutnim procjenama pijaca bi mogla biti stavljena u funkciju do kraja godine.

"Mi bismo voljeli da se pijaca otvori do kraja godine. Nakon što postavimo boksove obavit ćemo razgovor sa stanarima zgrade u ulici Radenka Abazovića kako bi utvrdili dovoljni razmak između zgrade i pijace, odnosno pravljenje požarnog puta. Naravno, bit će potrebno pribaviti saglasnosti i sve što je neophodno za samu sigurnost i to će nam oduzeti najviše vremena", zaključuje Terović.

Podsjetimo, Vlada KS je usvojila Program koji ima za cilj pomoći zakupcima da se što lakše izbore s posljedicama požara koji ih je zadesio.

Zakupci obuhvaćeni Programom će moći dobiti sredstva u iznosu do tri najniže plate u Federaciji BiH sa svim porezima i doprinosima, što ne prelazi iznos od 3.053 KM po uposleniku.

Terović nam je kazao da se očekuje da Javni poziv za zakupce bude objavljen do kraja sedmice na internetskoj stranici Ministarstva privrede KS.