|

PIC pozdravlja napore u formiranju vlasti, ali traži i mnogo više rada

PIC pozdravlja napore u formiranju vlasti, ali traži i mnogo više rada
3
Piše: E. G.
10.12.2014. u 16:39
26
komentara
3

dijeljenja
PIC
1/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) je pozdravio napore u formiranju vlasti u BiH te ponovio snažnu podršku našoj zemlji u euroatlanskim integracijama. PIC je potvrdio svoju viziju i čvrstu opredijeljenost za stabilnu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu s funkcionalnijim institucijama.
Upravni odbor PIC-a je pozdravio preliminarnu procjenu OSCE ODIHR-a i Vijeća Evrope/PACE da su izbori generalno održani u skladu s međunarodnim standardima za demokratske izbore, konstatirajući, međutim, da značajan broj građana još uvijek nema pasivno biračko pravo.

Nije sve tako crno


Na sastanku s Predsjedništvom BiH, Upravni odbor PIC-a pozvao je nove vlasti da se hitno počnu baviti ekonomskim i socijalnim izazovima sa kojima je BiH suočena i da stvaraju nove ekonomske prilike, posebno za mlade u BiH, kao što to građani zahtijevaju.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je kazao kako se bh. vlasti moraju potruditi da se skrate procedure pri osnivanju preduzeća, o čemu je kaže već razgovarao sa nekim budućim ministrima.

Inzko je pozvao na brzo formiranje vlasti u kantonima, ali na ostalim nivoima, ali je pohvalio dosadašnje napore u tom pravcu.

"Tokom sjednice PIC-a ja sam skrenuo pažnju na tešku ekonomsku situaciju u BiH", rekao je Inzko.

No, osim nezaposlenosti i drugih ekonomskih problema, ima otvaranja i novih firmi, što su svakako dobri i svijetli primjeri. Nažalost, nezaposlenost od 44 posto kod mladih je dalje poražavajuća, više od 40.000 preduzeća u BiH ima bar jedan blokiran račun, čak i oni koji imaju redovna primanja jedva sastavljaju kraj s krajem, podsjetio je je visoki predstavnik.

Inzko je, međutim, napomenuo i to da ima pozitivnih stvari nakon oktobarskih izbora, a to je napredak u formiranju vlasti za razliku od perioda nakon izbora 2010. godine.

"Taj napredak je mnogo bolji i moguće je da ćemo ranije imati uspostavu vlasti koja će se moći uhvatiti u koštac sa ekonomskom krizom i početi mijenjati stvari nabolje. Učinjenisu energičniji napori koji se odnose na pristupanje inicijativi o pristupu EU", rekao je Inzko.

Sastanci sa članovima Predsjedništva, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, su bili optimistični, a nakon njih smo bili, kaže Inzko, puni nade i pozitivnih utisaka.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH David M. Robinson novinarima je također kazao da su sastanci članova PIC-a sa Predsjedništvom bili vrlo konstruktivni i da su bili fokusirani na pitanje problema građana.

"Što se tiče grada Mostara, imali smo raspravu u PIC-u, naglasili smo činjenicu da se HDZ i SDA nisu dogovorile u vezi sa načinom glasanja građana Mostara. Mi to smatramo velikim propustom i nadamo se da će stranke brzo početi razgovarati o tome da izaberu svoje predstavnike. U međuvremenu u Mostaru se suočavaju s problemima vezanim za budžet grada. Nastojat ćemo raditi sa strankama i drugim odgovornim ljudima da nađemo rješenje za funkcioniranje Mostara da može krenuti dalje dok se ne nađe parmanentno rješenje", kazao je Robinson.

Osim toga, na PIC-u je bilo riječi i o majskim poplavama u BiH. PIC je apelovao na bh. vlasti da se posvete ovom problemu te navode da država BiH i u tome ima podršku međunarodne zajednice.

"PIC poziva bh. vlasti da značajno ubrzaju odgovor na poplave i upute pomoć onima koji su i dalje posebno ugroženi. Osim toga, da poduzmu preventivne mjere i pojačaju otpornost od poplava, uključujući regionalni pristup, sve u skladu sa zaključcima međunarodne donatorske konferencije održane u Briselu u julu 2014. godine i u koordinaciji s međunarodnom zajednicom", saopćeno je iz OHR-a.

Podrška PIC-a bh. vlastima i InzkuOsim toga, PIC traži od bh. vlasti da poštuju i provode odluke Ustavnog suda BiH, koje su konačne i obvezujuće, a posebno odluku o Mostaru, osiguravši da Mostar ostane jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenim stepenom lokalnih ovlasti/administracije ispod nivoa grada. Da krivično gone slučajeve korupcije na visokom nivou, efikasno procesuiraju ratne zločine u skladu s domaćim strategijama, pri čemu prioriteti treba da budu najsloženiji i najozbiljniji slučajevi, a težište na kvaliteti umjesto na broju optužnica, poštuju pravila za sprečavanje sukoba interesa u sudskim imenovanjima u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Od bh. vlasti se traži i da Odlučno unapređuju obrazovnu reformu s ciljem poboljšanja obrazovnih standarda, zasnovanih na principima nediskriminacije, nesegregacije i inkluzivnosti. Da se suzdrže od negativne retorike, koja odvraća energiju sa hitnih reformi potrebnih za generiranje ekonomskih prilika za sve.

Članice NATO-a unutar Upravnog odbora PIC-a i Japan također su pozvali organe vlasti u BiH da uknjiže perspektivnu vojnu imovinu BiH prema zahtjevu javnog pravobranioca BiH kao vlasništvo države BiH, u skladu sa Zakonom o odbrani BiH i poštivajući u potpunosti odluku Ustavnog suda BiH, kao preduslov za aktiviranje Akcionog plana članstva u NATO-u.

Upravni odbor PIC-a još jednom je izrazio punu podršku visokom predstavniku, koji će nastaviti da osigurava puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i vrši svoj mandat u skladu s Aneksom 10 i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Istaknuo je da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente za očuvanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a podsjetio je vlasti BiH da visokom predstavnikom i njegovom uredu moraju osigurati blagovremeni pristup zvaničnicima, institucijama i dokumentima. U skladu s Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, svi organi vlasti u BiH obavezni su da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom kao i s međunarodnim organizacijama i agencijama iz člana IX Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Upravni odbor PIC-a istaknuo je potrebu da se u potpunosti provede program 5+2, koji je i dalje preduslov za zatvaranje OHR-a.

Upravni odbor PIC-a održat će sljedeći sastanak u Sarajevu 26. i 27. maja 2015. godine.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...