BiH
0

PIC nastavlja razgovore o budućnosti BiH

Sarajevo-x.com
U glavnom gradu BiH jučer je počela dvodnevna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) tokom koje će se članovi Odbora sastati s Vijećem ministara BiH i s liderima političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou.

Teme razgovora su provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno funkcionalnost zajedničkih institucija na državnom nivou, nedostatak napretka u određenim oblastima i perspektiva zemlje da se pridruži EU.

PIC je međunarodno tijelo zaduženo za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Vijeće je osnovano na konferenciji u Londonu održanoj 8. i 9. decembra 1995. godine.

Početak sastanka članova PIC-a s članovima Vijeća ministara BiH zakazan je za danas u zgradi institucija BiH.

Na otvaranju zasjedanja članovima PIC-a jučer se obratio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić.

"Stranka za Bosnu i Hercegovinu je osnovana odmah nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma sa glavnom ciljem pokretanja procesa promjena u Bosni i Hercegovini. Kao što i samo ime svjedoči, Stranka za Bosnu i Hercegovinu je osnovana s ciljem zastupanja interesa svih građana Bosne i Hercegovine. Mi smo ostali dosljedni ovim principima do današnjeg dana što je i evidentno iz multietničke zastupljenosti naših predstavnika na svim nivoima vlasti. Glavna ideja vodilja je bila stvaranje demokratske Bosne i Hercegovine kroz povrat njenog multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog karaktrera."

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Borislav Bojić smatra da Vijeće za provedbu mira u BiH treba dati preporuku za ukidanje "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika te prepustiti vođenje BiH demokratski izbranim predstavnicima vlasti.

On je potvrdio da su poslanici SDS-a podržali deklaraciju usvojenu u Skupštini RS-a u kojoj se osuđuju odluke visokog predstavnika te da očekuju da će entitetski parlament nastaviti raspravu nakon što se čuju stavovi Vijeća za implementaciju mira.

Iz OHR-a naglašavaju da je pravi trenutak da se Vijeće za provedbu mira sastane i ozbiljno razgovara o pogoršanju političke situacije u zemlji, izjavio je direktor komunikacija OHR-a Frane Maroević, a prenijela FENA.

On je saopćio da će PIC u toku svojih diskusija razmotriti napredak koji su strane u BiH postigle u pravcu provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno funkcionalnost zajedničkih institucija na državnom nivou, nedostatak napretka u određenim oblastima, uključujući raspodjelu državne imovine i pozitivnije pokazatelje da lideri koalicije u BiH pokušavaju pronaći sporazum.

Ostale teme razgovora su i perspektiva zemlje da se pridruži EU, što je trenutno blokirano, ali se, kako je rekao Maroević, tračak nade u tom smjeru pokazao u nedjelju u Mostaru.