{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PIC će se sastati iduće sedmice u Briselu

F
14.11.2008. u 18:15
0
5
PIC će se sastati iduće sedmice u Briselu
0
PIC će se sastati iduće sedmice u Briselu
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastat će se u Briselu 19. i 20. novembra, najavljeno je danas iz OHR-a.
PIC će se 19. novembra u 18.45 sati sastati s državnim premijerom i premijerima entiteta Nikolom Špirićem, Nedžadom Brankovićem i Miloradom Dodikom, kao i s liderima šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou - Harisom Silajdžićem, Sulejmanom Tihićem, Mladenom Ivanićem i Božom Ljubićem.

PIC će nastaviti zasjedanje 20. novembra kad će razmotriti napredak koji je BiH postigla u pravcu ispunjavanja pet ciljeva koji su postavljeni u februaru ove godine, kao i trenutnu političku situaciju u našoj zemlji.

PIC je 27. februara ponovio da je dugoročni cilj Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da BiH bude mirna država koja je sposobna da opstane i koja se nepovratno kreće prema evropskim integracijama.

PIC je tom prilikom utvrdio nekoliko ključnih pitanja koja bh. organi vlasti moraju riješiti prije tranzicije OHR-a.

Pet ciljeva koje bh. organi vlasti moraju ispuniti prije tranzicije su prihvatljivo i održivo rješenje pitanja podjele imovine između države i drugih nivoa vlasti, prihvatljivo i održivo rješenje pitanja vojne imovine, potpuna implementacija Finalne arbitražne odluke za Brčko, fiskalna održivost (promovirana putem Sporazuma o metodologiji stalnog koeficijenta za raspodjelu sredstava od indirektnog oporezivanja te uspostave Državnog fiskalnog vijeća), jačanje vladavine zakona (iskazano kroz usvajanje državne strategije rješavanja slučajeva ratnih zločina, donošenja zakona o strancima i azilu te usvajanje državne strategije za reformu pravosudnog sektora), podsjeća OHR u saopćenju.

Osim navedenih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira usaglasio se da se prije tranzicije trebaju ispuniti dva uslova - potpisivanje SPP-a i pozitivna ocjena situacije u BiH od Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, zasnovane na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: