Bivši čelnik OHR-a
449

Petritsch: S Komšićem BiH čini veliki korak ka Briselu, izbor Dodika je kontradikcija

Piše: A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch pozdravio je izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH kazavši da ga poznaje dugi niz godina te da ga smatra jednim od najkonstruktivnijih političara u BiH.

Petritsch je u razgovoru za Klix.ba prokomentirao ishod Općih izbora i žestoke reakcije iz krugova HDZ-a na izbor Komšića kao člana Predsjedništva BiH, zatim činjenicu da je i Milorad Dodik izabran u Predsjedništvo te informacije o izbornoj krađi.

"Znam Komšića dugi niz godina i vidim ga kao jednog od najkonstruktivnijih bh. političara. Zbog toga sam veoma sretan što su birači njega izabrali u Predsjedništvo. S Komšićem Bosna i Hercegovina čini veliki korak ka Briselu. Ja sam mu lično čestitao telefonom i poželio sve najbolje za ovaj težak posao. Kritika gubitnika i vlade u Zagrebu jednostavno je motivisana stranačkom politikom", kazao je Petritsch za Klix.ba.

On smatra da će Dodiku biti veoma teško kao novom članu Predsjedništva BiH, prevashodno jer neće moći putovati u SAD.

"Naravno, on je na crnoj listi SAD-a, a to ozbiljno ograničava njegov politički obim djelovanja. On, također neće biti u stanju da uradi bilo šta za Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji koja finansira i građane u RS, ali od njega doživljava uvrede. On je već sada, dakle i prije nego što je počeo raditi na toj funkciji, jedan slab faktor. Svakako, bit će interesantno posmatrati kako će predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu, protiv koje se, praktično, godinama borio. Svakako to vidim kao jednu kontradikcija i to ide na račun Bosne i Hercegovine. Štaviše, jedna nepodnošljiva situacija koja bi mogla štetiti napretku BiH i dobrobiti njenih građana”, naveo je Petritsch.

Komentirajući Dodikovu najavu da će tužiti bivše visoke predstavnike pa i njega, Petritsch je rekao da on to obećava godinama.

"Ja mogu reći da sam s Dodikom, kada sam bio visoki predstavnik, dobro sarađivao. S njim smo čak završili važne reforme i dva entitetska ustava. Zajedno smo učinili puno pozitivnih stvari za BiH. Prije nekoliko godina, a ja sam u međuvremenu već bio napustio BiH, počeo je kritikovati i vrijeđati bivše visoke predstavnike. Samo on zna zašto to radi", rekao je Petritsch.

Prokomentirao je i ishod izbora, odnosno činjenicu da su izborni pobjednici opet SDA, HDZ i SNSD.

"Šteta je što su nacionalističke stranke, koje više od 20 godina bezuspješno vladaju, ponovo izabrane. Ipak, mislim da postoji tračak nade, a to je što sve više i više ljudi glasa za druge stranke i pojedince. Ja se zaista nadam da su izbori u cjelini ipak bili regularni, ali sve neregularnosti treba provjeriti, kako demokratija u BiH ne bi trpjela dodatnu štetu", zaključio je naš sagovornik.