BiH
0

Petrač: Nisam finansirao Gotovinin bijeg

FENA
Hrvoje Petrač odbacio je danas optužbe da je finansirao bijeg generala Ante Gotovine, zbog čega mu je, zajedno s još četvoricom Hrvata, zabranjen ulazak u zemlje Europske unije.

"Nisam finansirao bijeg generala Gotovine, iako sam ga poznavao. Posljednji put vidio sam ga 1998. ili 1999. na lovačkoj večeri generala Zagorca", kazao je Petrač, iznoseći svoju obranu na ponovljenom suđenju za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Petrač se pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda izvinuo i premijeru Ivi Sanaderu kojega je nakon uhićenja u Grčkoj, krajem avgusta prošle godine, nazvao "Smranaderom" i poželio mu "mnogo sreće u političkom samoubistvu".

Petrač je rekao kako se želi izvinuti premijeru, bez obzira je li bila riječ o lapsusu ili krivom shvaćanju. No, izvinjenje se, dodao je, ne odnosi na tvrdnje o političkom samoubistvu.

Govoreći o motivima svog jednoipogodišnjeg bijega iz Hrvatske kazao je kako je tada bio uvjeren da je protiv njega pokrenut politički montiran proces, povezan isključivo s Gotovinom, te da je uhićenje njegovog sina Novice bio jedan od načina da se vlasti domognu njega.

Sve je upućivalo na to, od policijske potrage samo dan nakon odlaska na službeni put do premetačina, medijske hajke i pokretanja istrage nakon što ju je odbio istražni sudac, kazao je Petrač.

Sumnju u politički progon potkrijepila mu je i zabrana ulaska u zemlje EU te pokretanje akcijskog plana hrvatske Vlade za Gotovinino uhićenje u kojem je, kako je rekao, bez ikakvih dokaza označen kao glavni mafijaš.

Osim toga, nakon uhićenja u Grčkoj svi su ga, kaže, ispitivali jedino o Gotovini, a niko nije ni spomenuo otmicu, zbog čega je za njim i raspisana potjernica.

Osim grčkih tajnih službi, u zatvoru su ga posjetili i haški istražitelji, a u ime hrvatskog tužiteljstva u Grčkoj ga je saslušao i istražni sudac. Sve to ga je nagnalo da u Grčkoj zatraži azil.

Dodao je da je mišljenje o "političkom procesu" počeo mijenjati tek u zatvoru kada je od odvjetnika doznao da je njegov sin Novica ipak umiješan u otmicu, što je Novica i sam nedavno potvrdio u ponovljenom suđenju.

Nakon Petračeva saslušanja predstavnik tužiteljstva predložio je ponovno saslušanje njegovog sina te Zagorčeva prijatelja i poslovnog partnera Marija Pleića.

Sud je usvojio prijedlog obrane prvooptuženog Ivana Matekovića da se saslušaju dvojica svjedoka, a odbijen je zahtjev da se Libero Mateković pusti iz pritvora. Suđenje se nastavlja 27. novembra.