{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Petnaest suđenja za ratne zločine

S
Sarajevo-x.com
10.1.2009. u 10:48
0
0
Petnaest suđenja za ratne zločine
0
Petnaest suđenja za ratne zločine
Na početku 2009. godine, pred Sudom BiH zakazano 15 suđenja protiv 31 osobe optužene za ratne zločine.
U ponedjeljak, 12. januara, Apelaciono vijeće Suda BiH razmatrat će žalbe na prvostepenu presudu Željku Leleku, kojom je bivši policajac iz Višegrada u maju 2008. osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u ovom dijelu istočne Bosne.

Krajem naredne sedmice, 16. januara, očekuje se i izjašnjenje o krivici dvojice optuženih za genocid – ubistvo skoro 2.000 Srebreničana u Vojnoj ekonomiji Branjevo i Domu Pilica, općina Zvornik. Za ovaj zločin Tužilaštvo tereti Momira Pelemiša i Slavku Perića, koji su bili visoko pozicionirani u Zvorničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS).

U ponedjeljak se nastavljaju suđenja Radetu Veselinoviću, bivšem pripadniku Vojne policije VRS-a optuženom za zločine na području općine Hadžići, kao i Feridu Hodžiću, bivšem komandantu Teritorijalne odbrane Vlasenica, kojeg Državno tužilaštvo smatra odgovornim za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Istog dana, a potom i u četvrtak, 15. januara, nastavit će se dokazni postupak Tužilaštva protiv Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića, optuženih za niz zločina počinjenih 1992. godine na području općine Ključ.

Novi svjedoci Tužilaštva iskaz će dati na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću zakazanom za 12. i 16. januar. Bivši pripadnici rezervnog sastava policije, odnosno VRS-a, optuženi su za zločine nad Bošnjacima počinjene u Vlasenici.

U narednoj sedmici nastavit će se dva suđenja za genocid u Srebrenici. Milorad Trbić, nekadašnji pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a, pred Sudom će se pojaviti 12. januara, a narednog dana Radomir Vuković i Zoran Tomić, bivši pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Suđenje Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću zakazano je za 13. i 15. januar. Četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Tužilaštvo tereti za maltretiranja, silovanja i ubistva Bošnjaka zatočenih u logoru Vojno kod Mostara.

Tužilaštvo će nastaviti izvoditi svoje dokaze protiv Ratka Bundala, Neđe Zeljaje i Đorđislava Aškrabe 13. i 16. januara, te Gojka Kličkovića, Jovana Ostojića i Mladena Drljače 13. i 14. januara. Prva trojica su optužena za zločine počinjene 1992. i 1993. godine u Kalinoviku, dok se Kličkoviću i ostalima na teret stavljaju zločini u Bosanskoj Krupi.

Dokazni postupak protiv Miodraga Nikačevića, bivšeg policajca iz Foče optuženog za zločine protiv čovječnosti, trebao bi se okončati na ročištu 13. januara, kada će Odbrana prezentirati materijalne dokaze, a Tužilaštvo saslušati dodatne svjedoke.

Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović, koje Tužilaštvo smatra odgovornim za zločine nad civilima Hrvatima zatvorenim u garažama i logorima u Bugojnu tokom 1993. i 1994. godine, pred Sudom će se pojaviti u srijedu, 14. januara.

Narednog dana, 15. januara, Odbrana Sulje Karajića nastavit će svoj dokazni postupak. Ovaj bivši komandir voda Vojne policije pri Armiji BiH optužen je za učešće u nizu zločina nad ratnim zarobljenicima i civilima sa područja Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Istog dana planiran je početak dokaznog postupka Odbranâ Krste Savića i Milka Mučibabića, optuženih za zločine na području istočne Hercegovine. Savić, kao bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, optužen je za zločine na području Nevesinja, Gacka, Bileće i Kalinovika, a Mučibabić za zločine u Nevesinju, gdje je 1992. godine radio kao policajac.

Pred Odjelom za organizirani kriminal Suda BiH, 12. januara počet će suđenje Ranku Stankoviću i još devet osoba koje su optužene za pomaganje Radovanu Stankoviću pri bijegu iz fočanskog zatvora. Radovan Stanković je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom 1992. u Foči, a iz tamošnjeg zatvora je pobjegao 25. maja 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: