{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Petnaest suđenja za ratne zločine

S
10.1.2009. u 10:48
0
0
Petnaest suđenja za ratne zločine
0
Petnaest suđenja za ratne zločine
Na početku 2009. godine, pred Sudom BiH zakazano 15 suđenja protiv 31 osobe optužene za ratne zločine.
U ponedjeljak, 12. januara, Apelaciono vijeće Suda BiH razmatrat će žalbe na prvostepenu presudu Željku Leleku, kojom je bivši policajac iz Višegrada u maju 2008. osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u ovom dijelu istočne Bosne.

Krajem naredne sedmice, 16. januara, očekuje se i izjašnjenje o krivici dvojice optuženih za genocid – ubistvo skoro 2.000 Srebreničana u Vojnoj ekonomiji Branjevo i Domu Pilica, općina Zvornik. Za ovaj zločin Tužilaštvo tereti Momira Pelemiša i Slavku Perića, koji su bili visoko pozicionirani u Zvorničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS).

U ponedjeljak se nastavljaju suđenja Radetu Veselinoviću, bivšem pripadniku Vojne policije VRS-a optuženom za zločine na području općine Hadžići, kao i Feridu Hodžiću, bivšem komandantu Teritorijalne odbrane Vlasenica, kojeg Državno tužilaštvo smatra odgovornim za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Istog dana, a potom i u četvrtak, 15. januara, nastavit će se dokazni postupak Tužilaštva protiv Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića, optuženih za niz zločina počinjenih 1992. godine na području općine Ključ.

Novi svjedoci Tužilaštva iskaz će dati na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću zakazanom za 12. i 16. januar. Bivši pripadnici rezervnog sastava policije, odnosno VRS-a, optuženi su za zločine nad Bošnjacima počinjene u Vlasenici.

U narednoj sedmici nastavit će se dva suđenja za genocid u Srebrenici. Milorad Trbić, nekadašnji pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a, pred Sudom će se pojaviti 12. januara, a narednog dana Radomir Vuković i Zoran Tomić, bivši pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Suđenje Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću zakazano je za 13. i 15. januar. Četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Tužilaštvo tereti za maltretiranja, silovanja i ubistva Bošnjaka zatočenih u logoru Vojno kod Mostara.

Tužilaštvo će nastaviti izvoditi svoje dokaze protiv Ratka Bundala, Neđe Zeljaje i Đorđislava Aškrabe 13. i 16. januara, te Gojka Kličkovića, Jovana Ostojića i Mladena Drljače 13. i 14. januara. Prva trojica su optužena za zločine počinjene 1992. i 1993. godine u Kalinoviku, dok se Kličkoviću i ostalima na teret stavljaju zločini u Bosanskoj Krupi.

Dokazni postupak protiv Miodraga Nikačevića, bivšeg policajca iz Foče optuženog za zločine protiv čovječnosti, trebao bi se okončati na ročištu 13. januara, kada će Odbrana prezentirati materijalne dokaze, a Tužilaštvo saslušati dodatne svjedoke.

Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović, koje Tužilaštvo smatra odgovornim za zločine nad civilima Hrvatima zatvorenim u garažama i logorima u Bugojnu tokom 1993. i 1994. godine, pred Sudom će se pojaviti u srijedu, 14. januara.

Narednog dana, 15. januara, Odbrana Sulje Karajića nastavit će svoj dokazni postupak. Ovaj bivši komandir voda Vojne policije pri Armiji BiH optužen je za učešće u nizu zločina nad ratnim zarobljenicima i civilima sa područja Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Istog dana planiran je početak dokaznog postupka Odbranâ Krste Savića i Milka Mučibabića, optuženih za zločine na području istočne Hercegovine. Savić, kao bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, optužen je za zločine na području Nevesinja, Gacka, Bileće i Kalinovika, a Mučibabić za zločine u Nevesinju, gdje je 1992. godine radio kao policajac.

Pred Odjelom za organizirani kriminal Suda BiH, 12. januara počet će suđenje Ranku Stankoviću i još devet osoba koje su optužene za pomaganje Radovanu Stankoviću pri bijegu iz fočanskog zatvora. Radovan Stanković je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom 1992. u Foči, a iz tamošnjeg zatvora je pobjegao 25. maja 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: