U grupi bilo 9 maloljetnika
0

FOTO / Petnaest Afganistanaca i Sudanaca deportovano u Srbiju

Sarajevo-x.com
Grupa od 15 ilegalnih imigranata danas je u pratnji pripadnika Službe za poslove sa strancima vraćena u Republiku Srbiju, odakle su sredinom ovog mjeseca pokušali ilegalno ući u Bosnu i Hercegovinu, a u čemu ih je spriječila Granična policija BiH.

Riječ je o grupi od 13 državljana Afganistana i dva državljanina Sudana, u kojoj je i devet maloljetnih osoba. Do pokušaja ilegalnog ulaska u BiH boravili su na području Koviljače, gdje je smješten srbijanski azilantski centar.

U Republiku Srbiju su vraćeni po osnovu Sporazuma o readmisiji, s obzirom na to da su u BiH i došli sa teritorije te susjedne zemlje gdje su već zatražili azil, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Svim deportiranim osobama Služba za poslove sa strancima izrekla je i zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu u naredne tri godine.

Služba u saradnji sa Graničnom policijom BiH i sigurnosnim strukturama Srbije vrši pojačane kontrole kako bi se spriječio eventualni veći priliv stranih državljana iz Azije i Afrike, koji su već u postupku azila u Srbiji, odnosno onemogućio njihov masovniji ilegalni ulazak u Bosnu i Hercegovinu.