{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Petina kandidata pala na psiho-testu

S
27.10.2009. u 09:24
0
8
Petina kandidata pala na psiho-testu
0
Petina kandidata pala na psiho-testu
Foto: Arhiv
Prilikom testiranja prve grupe kandidata za prijem u Oružane snage BiH od 400 kandidata zainteresovanih za profesionalnu vojnu službu 80 nije položilo psiho-test.
List "Pres" piše da je utvrđeno i da su neki od kandidata narkomani koji su se prijavili za vojnu službu zbog visoke plate i privilegija koje imaju pripadnici Oružanih snaga.

"Pres“ navodi da je vojni vrh zabrinut zbog činjenice da je ove godine na psiohološkom testiranju palo dvostruko više kandidata nego prošle godine.

Dok psiholozi tvrde da ovi poražavajući rezultati ukazuju na ozbiljne probleme u obrazovnom sistemu, čelnici Oružanih snaga ističu da je srećna okolnost u tome što su za svako mjesto konkurisala tri kandidata, tako da "bar imaju mogućnosti da biraju", piše list.

Ove godine za 1.200 upražnjenih mjesta u Oružanim snagama BiH konkurisalo je 3.600 kandidata, a u Ministarstvu odbrane ističu zadovoljstvo odzivom mladih na konkurs za prijem u profesionalnui vojnu službu.

Sociolog Ivan Šijaković tvrdi da broj "oborenih" na psiho-testu ne treba nikoga da iznenadi budući da su mladi veoma slabi u "praktičnoj inteligenciji" koja se mjeri na ovakvim testiranjima.

"Cifra od 20 odsto oborenih predstavlja upozorenje za cijelo društvo, pod uslovom da ti testovi nisu bili previše zahtjevni", rekao je Šijaković i dodao da to treba da bude alarm za društvenu zajednicu koja treba da se izbori za mnogo bolji obrazovni sistem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: