Stolac
0

Peticija za ravnopravan tretman svakog djeteta

FENA
Šezdesetak roditelja djece koja pohađaju Osnovnu školu u Stocu i pri tome koriste javni prevoz lokalnih autoprevoznika potpisalo je peticiju u kojoj od nadležnih organa te općine zahtjeva da se do petka, 12. septembra, donese čvrsta i dosljedna odluka o ravnopravnom tretmanu svakog djeteta, kako bi djeca po ujednačenom kriteriju mogla da ostvaruju zakonom zagarantovano pravo pohađanja osnovne škole.

"Proteklih godina to nije bio slučaj budući da je veliki broj djece bio izložen diskriminatorkom ucjenjivanju, a njihovi su roditelji izdvajali značajna novčana sredstva kako bi plaćali prevoz djece od kuće do škole.

Po važećem zakonu općina je, kao osnivač osnovne škole, dužna da uz koordinaciju s višim instancama od kantona do Federacije BiH osigura novčana sredstva kojim se prevoznicima plaća prevoz djece, a da pri tome strogo vode računa o tome da svi roditelji trebaju osigurati samo troškove izrade fotografija i nabavke iskaznice djeteta za mjesečnu kartu, a čija je cijena 5 maraka.

Godinama takav tretman imaju djeca koja pohađaju osnovnu školu po federalnom planu i programu na hrvatskom jeziku i čiji roditelji za godinu dana izdvoje simboličan iznos od 5 maraka, dok su roditelji djece koja se školuju u osnovnoj školi po federalnom planu i programu na bosanskom jeziku do sada plaćali i po dvadeset puta veći novčani iznos za vrijeme trajanja školske godine, kako bi svojoj djeci osigurali da pohađaju osnovnu školu, koja je prema Zakonu obavezna", stoji u saopćenju.

U peticiji se nadalje navodi kako se nadležnima ostavlja rok od dva dana da najozbiljnije i hitno priđu rješavanju ovog pitanja i izjednače kriterije, jer će u protivnom, kako se ističe, smatrati da su im zakinuta osnovna ljudska prava, kao i povrijeđena temeljna Konvencija UN o zaštiti prava djece.

"Nastavi li se dosadašnja praksa da se kojekakvim ucjenama i očiglednim kršenjem zakona stvar bude odvijala kao i prethodnih godina, bit ćemo prisiljeni da se za jednakopravan status naše djece izborimo svim zakonom dozvoljenim sredstvima, a u najdrastičnijem obliku ćemo posegnuti i za mjerom kojom nećemo slati našu djecu u školu.

Sa gore navedenim zahtjevom upoznat ćemo sve nadležne domaće i međunarodne faktore od općina, kantona, entiteta, države do Misije OSCE u našoj zemlji koja nadgleda sistem obrazovanja u BiH, Ureda visokog predstavnika i dalje do Helsinškog odbora za ljudska prava BiH, od kojeg čemo zatražiti da sa spomenutim problemom upozna i Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu do kojeg će, ukoliko se ne stvore jednaki uslovi za svu djecu, ovaj slučaj zasigurno doći", navodi se u peticiji.