BiH
290

Peticija višečlanih porodica: Dječiji dodatak za svako dijete

Piše: T. Č.
Jovan Radovanović (Foto: Klix.ba)
Udruženje porodica sa četvero i više djece u Republici Srpskoj je jučer i danas na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizovalo potpisivanje peticije za ukidanje cenzusa za dječiji dodatak i donošenje zakona prema kojem bi svako dijete u ovom entitetu imalo pravo na dječiji dodatak od najmanje 100 KM.

Kako je za Klix.ba rekao rekao Jovan Radovanović, predsjednik banjalučkog Udruženja "Četiri plus", koje je i pokrenulo potpisivanje peticije, prema trenutnoj zakonskoj regulativi u RS-u samo porodice koje su u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji mogu ostvariti pravo na dječiji dodatak, čiji su iznosi simbolični.

"Prema sadašnjoj regulativi samo porodice koje su u teškoj materijalnoj situaciji mogu primati dječiji dodatak, odnosno ukoliko im primanja ne prelaze 90 KM po članu, s tim da se u procjenu uzima i vrijednost automobila", pojašnjava Radovanović i dodaje da ukoliko je navedeni uslov ispunjen prvo dijete ipak nema pravo na dječiji dodatak, drugo dijete prima 35 KM, treće 75 KM, četvrto 35 KM, dok svako naredno dijete nema pravo na dodatak.

Radovanović napominje da je cilj ove akcije prikupiti 3.000 potpisa nakon čega će se od entitetskog parlamenta zatražiti izmjena Zakon o dječijoj zaštiti.

Također najavljuje i građansku borbu za ostvarivanje penzija za majke sa četvoro i više djece, stambeno zbrinjavanje višečlanih porodica, besplatne vrtiće i stipendije.

Do podne je peticiju za ukidanje cenzusa na dječiji dodatak potpisalo oko 1.500 građana Banje Luke, a dokumentaciju za potpisivanje peticije poslana je i u druge gradove i opštine Republike Srpske gdje je prema riječima Radovanovića odziv građana zadovoljavajući.