SDP
0

Peticija protiv "uzimanja naroda lopatom"

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) pokrenut će sutra potpisivanje peticije protiv povećanja plaća i drugih privilegija političarima, saopćili su danas na konferenciji za novinare ove stranke u Sarajevu generalni sekretatar SDP-a Nermin Nikšić i glasnogovornik Damir Mašić.

Istovremeno, SDP će građanima distribuirati letak na kojem su slike i imena svih poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji su nedavno u prvom čitanju glasali za, ili bili uzdržani, usvajanje zakona prema kojima bi zastupničke plaće iznosile između 5.000 i 8.000 KM, a njihove penzije 3.000 do 3.500 KM. Letak je naslovljen "Dobitnici ordena zlatna lopata - orden zasluga za bezobzirno uzimanje naroda lopatom".

Glasnogovornik stranke Damir Mašić je naglasio da poslanički klubovi SDP-a na svim nivoima vlasti nisu podržali nijedan takav prijedlog, ali da ovaj put, barem u prvom čitanju, poslanici SDP-a nisu uspjeli uvjeriti svoje kolege iz stranaka vladajuće koalicije da se izjasne protiv takvog prijedloga.

Ovaj put, naveo je Mašić, SDP će pozvati sve nevladine organizacije, građane i druge institucije da potpisivanjem peticije zaustave usvajanje u drugom čitanju ovog "sramnog" zakona, koji potpuno ne odgovara aktualnoj situaciji u BiH.

On je posebno istaknuo da se vladajuća koalicija otkako je formirana nikad nije uspjela dogovoriti ni o čemu, osim o svojim privilegijama.

Naveo je primjere nekih zemalja iz susjedstva. Tako u Sloveniji, koja je članica Evropske unije, prosječna plaća iznosi 860, a parlamentaraca 4.000 eura. U Hrvatskoj je prosječna plaća oko 5.000, a zastupnika oko 12.000 kuna. Kada bi se u BiH na osnovu prosječne plaće primijenile ove proporcije zastupnička plaća ne bi smjela prelaziti 2.500 KM.

Generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić je rekao da će ova stranka glasati za predloženi zakon u slučaju da se prihvati jedan od njena dva amandmana. U prvom slučaju, kada BiH uđe u Evropsku uniju, a u drugim kada se usvoji evropski ustav zemlje, jer bi zastupnici onda zaslužili ovakve privilegije.

SDP je i ranije u raznim povodima organizirao potpisivanje peticija, ali to kod predstavnika vlasti nije imalo odjeka. Ovaj put, najavio je Nikšić, ako odjeka kod vladajuće koalicije ne bude, SDP ide dokraja i pozvat će građane da se okupe ispred zgrade državnog parlamenta kada se zakon o privilegijama nađe na dnevnom redu i tako urazume poslanike.

Nikšić je, također, rekao da je upravo dobio obavijest da je za utorak sazvana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj bi vladajuća većina "željela kupiti socijalni mir". Ta kupovina socijalnog mira, odnosno ispunjenje predizbornih obećanja, izvršila bi se rebalansom budžeta, u kojem se na volšeban način našlo 76 miliona KM, tačno onoliko koliko treba da se izmire obaveze prema borcima.