Sarajevo
0

Peticija protiv finansiranja političkih stranaka

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U organizaciji četiri političke strane - Bosansko-hercegovačke podrinjske narodne stranke (BPNS), Nezavisne stranke BiH, A-SDA i BH Slobodnih demokrata, danas će u Sarajevu biti upriličeno potpisivanje peticije za zamrzavanje finansiranja političkih stranaka i paušala poslanicima.

U 10 sati postavit će se štand na platou ispred sarajevske Katedrale za peticiju i podršku građana spomenutoj inicijativi.

Predstavnici četiriju stranaka traže od visokog predstavnika Valentina Inzka i Centralne izborne komisije da novac koji dobijaju političke stranke usmjere za potrebe Crvenog križa, penzionerima čije su penzije manje od 500 KM, te za stipendiranje učenika i studenata, zbrinjavanje starih osoba i fizički nesposobnih građana i finansiranje ustanova u kojima su smješteni.

Organizatori potpisivanja peticije pozivaju građane da daju podršku inicijativi za zamrzavanje finansiranja političkih stranaka, odnosno preusmjeravanju tih sredstava u humanitarne svrhe, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik BPNS-a Seid Karić.