Smanjio inflaciju
241

Peter Nicholl, čovjek koji je revidirao kompletan bh. bankarski sistem: Sve im je podijeljeno na tri

Klix.ba
Peter Nicholl
Peter Nicholl
Međunarodni bankarski konsultant Peter Nicholl je nakon rata u BiH revidirao kompletan bankarski sistem BiH i bio na čelu Centralne banke BiH. Za NZ Herald se prisjetio tog perioda i ispričao kako ni u najluđim snovima nije mogao sanjati da će njegov potpis stajati na bh. novčanicama ili da će ga stranci zaustavljati na ulici kako bi mu čestitali.

Peter je na poziciji guvernera Centralne banke bio od 1997. do 2004. godine. Naveo je kako je kada je tek došao banka bila podijeljena na tri dijela, dok su u upotrebi bile četiri valute i tri sistema plaćanja.

"Bio je period hiperinflacije. Imali su novčanice na kojima je 13 nula. Dnevna stopa inflacije bila je 37 posto. Prolazili su kroz svaku nestabilnost kroz koju su mogli proći i nisu vjerovali svojim institucijama", prisjetio se Peter.

Novinar NZ Herald opisuje ga kao bosanskog bankarskog superheroja i navodi kako je Centralna banka BiH jedna od rijetkih institucija koja i danas normalno funkcioniše.

Peter Nicholl danas ima 73 godine, a bankarsku karijeru započeo je kada je imao 27 godina. 22 godine je radio u Razvojnoj banci Novog Zelanda, nakon čega je dvije godine bio izvršni direktor Svjetske banke. Na poziciju guvernera Centralne banke BiH imenovao ga je MMF, no trebalo mu je zeleno svjetlo tri predsjednika na tri odvojena sastanka.

"Sve im je podijeljeni na tri", rekao je.

Ispričao je kako je BiH tada imala 76 banaka na 4,5 miliona stanovnika, 16 parlamenata i 167 ministara na različitim nivoima.

"Prije nego što sam otišao, neko mi je ispričao kako postoje samo tri ili četiri dobra restorana u Sarajevu, ali kada bih ušao u jedan i rekao: 'Dobra večer, ministre' odgovorilo bi pola gostiju", rekao je Peter koji se dolaskom u BiH uvjerio da to nije bila šala.

Objasnio je kako je to struktura unutrašnjeg uređenja koja je uspostavljena Daytonskim mirovnim sporazumom koji je zaustavio rat, ali koji je u isto vrijeme bio loš za vođenje države.

Sve što je znao o BiH prije nego je došao je ono što je vidio na televiziji. Iako su na zgradi Centralne banke, koja je postala njegovo radno mjesto, bile vidljive posljedice rata rekao je kako se u Sarajevu osjećao sigurno te kako nije želio imati tjelohranitelje. Sarađivao je s tri lokalna viceguvernera, Bošnjakom, Hrvatom i Srbinom. Samo jedan je govorio engleski jezik pa se na početku oslanjao na prevodioce, a za NZ Herald je ispričao kako je imao vlastitog prevodioca kada je svjedočio na sudu. Nakon nekog vremena njegov prevodilac mu je rekao kako sudski prevodilac ne prevodi ispravno njegove riječi. Optuženi, troje bivših uposlenika, suočavali su se sa zatvorskom kaznom u zavisnosti od njegovog svjedočenja.

Nakon šest godina provedenih u BiH, Peter je dobio bh. državljanstvo kako bi mogao ostati duže. Zahvaljujući tome, on i njegova supruga Glynyss usvojili su djevojčicu Lily. Dok su se brinuli za bebu i Glynyssinu djecu iz prvog braka, otvorili su i restoran "Seassons" i radili na dizajniranju bh. valute.

"Dizajniranje bh. valute podrazumijevalo je nekoliko mjeseci rasprave s članovima uprave Centralne banke. Na kraju sam rekao kako neću više da se raspravljam i da ću ih sam dizajnirati", rekao je.

Peter i njegova supruga zamolili su francuske stručnjake da dizajniraju modele novčanica na kojima će biti lica bh. književnika, a na kraju je dogovoreno da će se na novčanicama nalaziti Peterov potpis.

Nakon odlaska iz BiH, Peter i Glynyss živjeli su sedam godina u Italiji, a 2015. su se vratili na Novi Zeland. Jedini je bankar u Novom Zelandu koji ima istočnoevropsko iskustvo zbog čega danas radi kao međunarodni konsultant.

"Ako prolazite kroz veliku, Centralnu banku vi ste stručnjak u veoma uskom polju. Kada sam došao u BiH zaista me ništa nije iznenadilo. Nisam znao sve odgovore, ali sam razumio sva pitanja i znao sam gdje mogu pronaći odgovore", rekao je.

NZ Herald piše da je Peter promijenio profil Centralne banke i svijest cijele države. Prije njegovog dolaska građani su čuvali njemačke marke ispod kreveta, jer su vjerovali da je to sigurnije nego čuvati novac u banci.

"Ljudi su me zaustavljali na ulici ili restoranima i zahvaljivali. 'Hvala vam što ste nam omogućili nisku inflaciju i stabilan devizni kurs, ne znate kako nam je to važno", ispričao je Peter.