Kontroverzni književnik
355

Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom i u Tuzlanskom kantonu

A. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kontroverzni književnik, negator genocida u Srebrenici i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen je "personom non grata" u Tuzlanskom kantonu.

Na inicijativu Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) svi zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su nepoželjnom osobom proglasili Handkea.

Kako je navedeno u inicijativi, Handke je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincima.

Također, istaknuto je i da je dodjeljivanje Nobelove nagrade ovakvoj osobi nova uvreda za žrtve genocida, a njegova posjeta Bosni i Hercegovini izazvala bi dodatno poniženje svih žrtava velikosrpske agresije.

"Završna faza genocida, prema opće prihvaćenoj i naučno utemeljenoj definiciji je negiranje genocida, a Peter Handke je uprkos svim presudama Međunarodnog suda u Hagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida negirao i nastavlja da negira genocid u Srebrenici. Kontroverzni austrijski književnik ne mijenja svoje stavove, planira dolazak u našu zemlju i posjetu majkama Srebrenice, što bi izazvalo dodatno poniženje žrtava genocida", kaže se u obrazloženju inicijative.

Za proglašenje Handkea "personom non grata" glasalo je 35 zastupnika u Skupštini TK.

Handke je ranije proglašen nepoželjnim i u Kantonu Sarajevo.