U kampu Lipa
46

Petar Rosandić za otkrivanje "austrijskog Guantanama" u Bihaću dobio priznanje u Beču

E. M.
Petar Rosandić
Petar Rosandić
Otkrivanje afere oko izgradnje zatvorske jedinice unutar migrantskog kampa Lipa, nadomak Bihaća, imalo je veliki odjek u tamošnjoj, ali i javnosti BiH i cijelog regiona.

Za ove, veoma značajne informacije, najzaslužniji je osnivač NVO "SOS Balkanroute" Austrija, Petar Rosandić, koji u svojim javnim nastupima bio veoma uporan, da bi skrenuo pažnju na ozbiljno kršenje ljudskih prava, jer se u kampu Lipa, pored migranata, nalaze i izbjeglice te maloljetne osobe.

Rosandić je tada otkrio podatak da je sporni objekt s 1,1 miliona eura, subvencionirala austrijska Vlada. Za ovaj humani ali i iznimno hrabar čin, Rosandiću je ovih dana, u bečkoj gradskoj Vijećnici uručena prestižna Ferdinand-Berger-nagrada, nazvana po austrijskom antifašističkom borcu i policajcu koji je tokom nacističke vlasti, postao logoraš u koncentracionom logoru Dachau.

Rosandića je za nagradu uz novčani fond od 3.000 eura, nominovao Dokumentacioni arhiv austrijskog otpora (DÖW), a čast da je uruči, u ime bečkih vlasti, imao je Peter Hacker, gradski ministar za zdravstvo, socijaln rad i izbjeglice.

"Ljudska prava se ne mogu zanemariti. Ona su tu, a Rosandić ih svojim angažmanom brani i podsjeća i na njih i na situaciju izbjeglica, koji se zateknu u vanjskim granicama Evropske Unije", kazao je Hacker.

Dodjeli nagrade prethodila je tužba protiv Rosandića od strane Internacionalnog centra za migracione politike (ICMPD), također sa sjedištem u Beču, koji je, kao što je u međuvremenu potvrdio i Trgovački sud u Beču, ilegalno izgradio objekt, bez građevinske dozvole i pravne osnove za zadržavanje migranata u Bosni i Hercegovini.

Zatvorska jedinica u kampu Lipa
Zatvorska jedinica u kampu Lipa

Tokom svog obraćanja u historijskom "Wappensaal" bečke Gradske vijećnice, Rosandić se zahvalio bosansko-hercegovačkom i austrijskom civilnom društvu, bez kojeg bi, "austrijski Guantanamo", kako je nazvao sporni zatvor, danas bio stvarnost.

Za zaustavljanje upotrebe zatvorske jedinice, zahvalio je ministru za ljudska prava BiH, Sevlidu Hurtiću, koji je o spornom objektu izvjestio bihaćke i kantonalne vlasti te austrijsku ministricu pravosuđa Almu Zadić.

"Na Balkanu stvari izgledaju drugačije nego što to zamišljaju arhitekti Evropske tvrđave, koji bi bez pravne osnove zatvarali migrante. Svijetli primjer odnosa prema migrantima je nadbiskup Mate Uzinić, koji je u Rijeci isposlovao Tranzitni punkt, u Bihaću su to brojni obični građani, koji srčano pomažu ljude u nevolji. Tamo ljudskost još uvijek nije izumrla", kazao je Rosandić.

Bivši novinar, dugogodišnji aktivist i reper upozorio je da je današnja politika Europske Unije, a naročito Austrije u pogledu migracione politike, u zabludi.

To, kako navodi, dokazuju aktuelne presude Evropskog suda za ljudska prava protiv Italije zbog ilegalnog zatvaranja Tunižana, kao i zaustavljanje "prljavog dila" Velike Britanije s Ruandom.

"Sud u Berlinu je jasno rekao da se i ovdje radi o zoni bez vladavine prava, a tužilac nije uspio predočiti niti građevinsku dozvolu niti pravnu osnovu. Skandal je, da je novcem poreznih obveznika, financirani Golijat, mislio da može tako nešto raditi u BiH, a onda još sudskim procesima, ušutkati i pobijediti civilno društvo. Nikad nećemo šutjeti o tome što se događa na vanjskim granicama“, zaključio je Rosandić.