Grad Sarajevo odlučio
0

Petar Luković i Francis Bueb počasni građani Sarajeva

FENA
Petar Luković
Petar Luković
Na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici su jednoglasno usvojili odluke o dodjeli triju najprestižnijih nagrada Grada Sarajeva za 2010. godinu i to "Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva", "Ključ Grada Sarajeva" i "Počasni građanin Grada Sarajeva".

U pojedinačnoj konkurenciji dobitnik "Šestoaprilske nagrade" je Ibrahim Spahić za doprinos u kulturi.

Impresivna karijera, ali i činjenica da je direktor Međunarodnog festivala "Sarajevska zima", koji je prepoznatljiv u svijetu, bili su razlog da Ibrahim Spahić bude predložen za ovu nagradu.

U grupnoj konkurenciji dobitnik je grupa koja je dala doprinos u sportu u sastavu Larisa Cerić, Arijana Jaha i Branislav Crnogorac. Oni su ostvarili značaje doprinose za bh. sport i to u džudu.

Dobitnik kolektivne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" za doprinos u zdravstvu je Javna ustanova Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je i Odluku o dodjeli priznanja"Ključ Grada Sarajeva" Royu Gutmanu, američkom novinaru i publicisti.

U obrazloženju za dodjelu nagrade navedeno je da je upravo on taj koji je prvi upozorio javnost na logore smrti u BiH, objavljujući tekstove za Newsdayu. Njegov angažman pružio je dodatnu argumentaciju za intervenciju i uspostavljanje mira na ovim prostorima.

Vijećnici su danas jednoglasno usvojili i Odluku o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva".

Počasni građani Sarajeva su Petar Luković, istaknuti novinar iz Srbije, i Francis Bueb, osnivač i direktor Francuskog kulturnog centra i veliki prijatelj Sarajeva.

Luković je bio jedan od prvih novinara žrtava politike Slobodana Miloševića te jedan od rijetkih srpskih novinara koji je osuđivao i dizao glas protiv totalitarnog režima u Srbiji.

Bueb je 1994. doputovao u Sarajevo i zahvaljujući njemu ideje i glas mnogih sarajevskih književnika i intelektualaca o opsadi Sarajeva i o ratu u BiH, probijao se tada u Evropu, navedeno je u obrazloženju ove odluke. Osnovao je i Kulturni centar "Andre Malraux" koji i danas postoji.

Na inicijativu vijećnika u Gradskom vijeću Gradimira Gojera, a povodom odluke na sjednici Odbora za dodjelu nagrada, vijećnici su danas usvojili i inicijativu o provjeri i eventualnoj dodjeli triju prestižnih nagrada dobitnicima istih u 1992. godini.

"Naime, postoje saznanja da dobitnicima ovih nagrada zbog ratnih djejstava nagrade nisu nikada uručene", pojasnio je Gojer, dodajući da bi trebalo da im budu uručene na svečanoj sjednici Grada Sarajeva, 6. aprila.

Na sjednici je istaknuto da nema saznanja da li su te nagrade uručene jer ne postoji dokumentacija o tome te su vijećnici zaključili da do naredne sjednice vijeća, koja je zakazana za 30. mart, bude prikupljena dokumentacija.

Vijećnik Suljo Agić upozorio je da ne bi trebalo dodjeljivati nagrade osobama koje su se eventualno ogriješile o Sarajevo u toku agresije na BiH od 1992. do 1995. godine te da se i to treba utvrditi.

Vijećnici Gradskog vijeća imenovali su danas Sadetu Krilašević zamjenicom predsjednika Komisije za drugostepeno upravno rješavanje te Eminu Šabanović članom komisije za Statut i akte.