Brojne kritike
2

Petar Kovačević o novom pravilniku VSTV-a: Ne možete praviti dobru stvar protuzakonito

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novi Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudaca i tužilaca, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici VSTV-a BiH, nije još uvijek upućen na razmatranje Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH, ali postoji bojazan da problem ni ovaj put neće biti riješen.

Potvrdio je to direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević za Klix.ba, poručivši kako izbacivanje riječi "disbalans" i "provjera disbalansa" iz pravilnika te ubacivanje termina "provjera tačnosti podataka" ne mijenja suštinu sudske presude i onoga na šta je agencija ukazivala.

"Riječi 'disbalans' i 'provjera disbalansa' su od početka bile sporne. Smatrali smo da je trebalo naći neko logičnije i pravilnije rješenje za tu situaciju, ali to ne mijenja suštinu onoga na šta smo mi ukazivali, a što je potvrdio Sud BiH. Agencija ne spori legitimni interes države da ovo uredi, ali to mora biti na zakonit način. Ne možete praviti dobru stvar protuzakonito samo zato što postoji goruća potreba, jer je riječ o pravosuđu. Agencija je još 2013. godine ukazivala na to da se moraju riješiti pitanja vezana za imovinske kartone političara, državnih službenika, sudija i tužilaca. Mi smo tada predlagali da bi sve to trebalo da se nađe na jednom mjestu i da se za to zaduži Agencija za borbu protiv korupcije. Ovakvim palijativnim rješenjima, nepotpunim, privremenim se neće doći do rješenja", kazao je Kovačević.

Kovačević je objasnio kako VSTV ima pravo da traži finansijske izvještaje i da to niko nije osporio, ali da se moraju ispuniti ostali principi, da se moraju ti podaci prikupljati u mjeri koja je potrebna za tu svrhu.

"To se, uz ostalo, odnosi na sprečavanje sukoba interesa u smislu obavljanja određenih dužnosti. Ovdje je fokus stavljen na imovinu, a ne na dužnosti. Sad nema kakvih angažmana sudija i tužilaca nema i gdje ih sve nema. Trebalo bi da se definiše da, naprimjer, nosioci pravosudnih funkcija ne mogu biti članovi pravosudnih komisija ili obavljati funkcije u nogometnom savezu, odnosno sve što predstavlja potencijalnu smetnju nepristrasnosti. Oni su otišli korak dalje u vezi s porijeklom imovine. Zakonski trebaju biti određena prava i obaveze, a da se podzakonskim aktom ide na to da se definiše koji su to podaci da bi se ostvarila ta svrha", istakao je Kovačević za Klix.ba.

Navodi kako je svrha i poenta da nosioci pravosudnih funkcija ne mogu ostati u sukobu interesa.

"Oni su do sada imali pravo da prikupljaju podatke sudija i tužilaca, ali ne može biti svrha da se podaci prikupe i zaključaju u nekom ormaru i da se povlače kad nekom zatrebaju", rekao je Kovačević.

Nadalje navodi da se Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH pravi problem.

"Ne može se Agencija baviti poslovima pojedinih javnih organa. Mi stalno apelujemo da nas ne tuže bespotrebno, jer je to štetno. Oni gube resurse da pišu tužbe, mi da odgovaramo, sudovi da sve to razmatraju... To je tako sa svim javnim institucijama. Umjesto da se posvete zaštiti kako bi poslove uradili na pravi način. Imate VSTV gdje je angažovano 150 ljudi i nisu mogli da nađu ko će im biti zadužen za zaštitu ličnih podataka, da se osigura efikasnost, a ne da se igramo gluhih telefona. Prave nam problem jer imamo kašnjenja u postupcima po prigovorima građana. Mi smo zbog toga tu", kategoričan je Kovačević.

Upitan da li se Parlament BiH mora uključiti u rješavanje problema, Kovačević ističe da se za kvalitetno rješenje, onakvo kakvo predlaže Evropska komisija, mora uključiti Parlament.

"VSTV sada ima zakonski osnov u sklopu kojeg se može vršiti obrada ličnih podataka, u svrsi u kojoj je to propisano. To se ne može proširivati da se ispituje porijeklo imovine. Ako hoće da ispituju porijeklo imovine, mora biti intervencija u zakonu ili da se nekom drugom dodijeli ta uloga. Ima različitih rješenja. U Srbiji to radi agencija za borbu protiv korupcije. Zakonom je propisano koji su to podaci, kada se ažuriraju i dostavljaju javnosti... Ovdje su sve neki začarani krugovi i nikad izaći iz toga", kazao je ogorčeno Kovačević.

Poentirao je kako VSTV u Članu 86. ima osnov da obrađuje podatke, ali navodi da postoji čitavo poglavlje koje govori o tome šta je nespojivost dužnosti sudija i tužilaca s drugim dužnostima.

"Oni se moraju kretati u tome", zaključio je Petar Kovačević.