Ozbiljno upozorenje
1.9k

PETA uputila pismo Novaliću i Solaku: Zaustavite ubijanje pasa u vašoj zemlji

A. D.
Najveći ogranak Međunarodne organizacije za zaštitu životinja (PETA) koji se nalaziu Njemačkoj oglasio se dopisom prema vlastima FBiH u kojem navodi da je jedna bosanska organizacija za zaštitu životinja informisala PETA Njemačka o tome da lokalne vlasti u BiH od početka pandemije koronavirusa ciljano ubijaju nezbrinute pse – očito pod izgovorom suzbijanja širenja virusa.

"Pritom ne postoje nikakvi dokazi da psi ili drugi kućni ljubimci prenose virus na ljude. Osim toga, nalogom za ubijanje takozvanih uličnih pasa krše se zakonske odredbe u BiH. Nakon što su se lokalne organizacije za zaštitu životinja početkom aprila obratile Vladi, prošle sedmice se i PETA Njemačka obratila premijeru Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i načelniku Federalnog štaba Civilne zaštite Fahrudinu Solaku. Poruka e-pošte s dopisom organizacije za prava životinja ipak je izbrisana nepročitana. PETA sada ponovo apeluje na Vladu da zaustavi nelegalna ubijanja pasa i da se založi za mjere prihvatljive za životinje, a u cilju održivog suzbijanja populacije pasa", navodi se u saopćenju.

”COVID-19 nas sve dovodi u vanrednu situaciju, ali je nezbrinutim životinjama i u ovim vremenima neophodna naša pomoć. Osim toga, psi ne predstavljaju opasnost od zaraze jer virus se prenosi sa čovjeka na čovjeka – nije moguće da Vlada pritom ne poduzima ništa da spriječi nelegalno ubijanje nemoćnih pasa pod ovim izgovorom”, kaže Annabella McIntosh, koordinatorica za Istočnu Evropu pri PETA Njemačka.

Ističe se da je PETA Njemačka dobila mnogo izvješaja svjedoka s fotografijama i video materijalom koji potvrđuju ubijanje nezbrinutih pasa u Bosni i Hercegovini.

"Čini se da su vlasti u cijeloj zemlji naložile ubijanja ili da jednostavno nisu učinile ništa. Pored PETA-e i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također ističe, da mogući životinjski izvori za COVID-19 još nisu potvrđeni.Organizacija za zaštitu i promovisanje prava životinja odlučno traži da se ubijanja odmah zaustave. Vlasti u Lukavcu, Živinicama i Orašju već su naložile da se primjenjuju ”humane” mjere. Međutim, hvatanje pasa koje obavlja neobučeno osoblje, kao i često neadekvatno opremljeni smještaji kod mnogobrojnih životinja dovode do boli i patnje koji se mogu izbjeći. Pored toga, nelegalna ubijanja pasa nastavljaju se i na drugim mjestima", naglasili su.

Za održivo suzbijanje populacije takozvanih uličnih pasa, PETA savjetuje primjenu mjera prihvatljivih za životinje, koje preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svojim ”Guidelines for Dog Population Management” (Smjernice za upravljanje populacijom pasa).

"Kod ovih programa za kastraciju psi se hvataju, kastriraju, označavaju, pruža im se veterinarska skrb, a zatim vraćaju u poznato okruženje. Međutim, prema lokalnim aktivistima za zaštitu životinja ove mjere trenutno nisu moguće svugdje zbog nedostatka resursa. Tako na primjer neki gradovi nemaju azile za životinje ili druge odgovarajuće prostore za smještaj nezbrinutih životinja. S obzirom na ovu situaciju, PETA vidi hitnu potrebu za djelovanjem Vlade", navodi se u saopćenju.