{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Peta godišnjica drugog papinog pohoda BiH

F
21.6.2008. u 10:48
0
0
Peta godišnjica drugog papinog pohoda BiH
0
Peta godišnjica drugog papinog pohoda BiH
U organizaciji Banjalučke biskupije u subotu i nedjelju se obilježava peta godišnjica drugog pastirskog pohoda Pape Ivana Pavla II. Bosni i Hercegovini, kada je papa Wojtyla u Banjoj Luci blaženim proglasio Ivana Merza.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na proslavi tim povodom očekuje se prisustvovo zvaničnika BiH, oba bh.entiteta, Hrvatske, te veći broj poslovnih ljudi, predstavnici županija, crkve i drugi.

U subotu u poslijepodnevnim satim predviđeno je otvaranje Caritasovog socijalnog centra “Ivan Pavao II.”, Doma za starije osobe u blizini Franjevačkog samostana na Petrićevcu, a zatim i donatorski ručak za obnovu porušene župne i samostanske crkve Sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu, koji će se održati uz temelje porušene crkve.

Podsjećamo, u noći s 6. na 7. maj 1995. godine porušena je crkva na Petrićevcu te je, nakon paljenja franjevačkog samostana i podmetanja eksploziva pod crkvu i toranj, ostala samo gomila betona i željeza. Ruševine su raščišćene tek u proljeće 2003. godine, pred dolazak pape Ivana Pavla II. u Banju Luku.

U večeranjim satima održat će se i Internetska video-konferencija iz dvorane Biskupskog ordinarijata o povratku iseljenih Hrvata u Banju Luku i Banjolučku biskupiju.

Tema video-konferencije je "Globalno autopoietično sveučilište" a na njoj će biti riječi o potrebi spajanja vjere, nauke i privrede u duhu Papine enciklike "Fides et Ratio".

Preko video-konferencijskih dvorana u Banjoj Luci i hrvatskim gradovima Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, te mogućim uključivanjem u raspravu svih drugih, pomoći će se da svi raseljeni iz Bosne i Hercegovine direktno, prije samog skupa ili naknadno preko dvd-a dožive duh nade, oprosta i dobiju snagu i motivaciju za povratak u svoju domovinu.

Na videokonferenciji će učestvovati mnogobrojni predstavnici vjerskih, naučnih, privrednih, političkih i medijskih institucija, stručnjaci i drugi gosti kao i svi zainteresirani.

Nakon toga, u subotu u večeranjim satima, održat će se svečani koncert u katedrali Sv. Bonaventure, a zatim i prijem za uzvanike u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci.

U nedjelju, 22. juna, pored temelja porušene crkve na Petrićevcu slavit će se svečano misno bogoslužje i obaviti blagoslov gradnje nove župne i samostanske crkve.

Misno slavlje, blagoslov gradilišta kao i blagoslov Caritasovog centra predvodit će apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Alessandro D'Errico.

Slavlju sv. mise će prethoditi otvaranje prigodne izložbe fotografija s pohoda pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci, te umjetnički program o liku pape Wojtyle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: