Banja Luka
0

Peta godišnjica drugog papinog pohoda BiH

FENA
U organizaciji Banjalučke biskupije u subotu i nedjelju se obilježava peta godišnjica drugog pastirskog pohoda Pape Ivana Pavla II. Bosni i Hercegovini, kada je papa Wojtyla u Banjoj Luci blaženim proglasio Ivana Merza.

Na proslavi tim povodom očekuje se prisustvovo zvaničnika BiH, oba bh.entiteta, Hrvatske, te veći broj poslovnih ljudi, predstavnici županija, crkve i drugi.

U subotu u poslijepodnevnim satim predviđeno je otvaranje Caritasovog socijalnog centra “Ivan Pavao II.”, Doma za starije osobe u blizini Franjevačkog samostana na Petrićevcu, a zatim i donatorski ručak za obnovu porušene župne i samostanske crkve Sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu, koji će se održati uz temelje porušene crkve.

Podsjećamo, u noći s 6. na 7. maj 1995. godine porušena je crkva na Petrićevcu te je, nakon paljenja franjevačkog samostana i podmetanja eksploziva pod crkvu i toranj, ostala samo gomila betona i željeza. Ruševine su raščišćene tek u proljeće 2003. godine, pred dolazak pape Ivana Pavla II. u Banju Luku.

U večeranjim satima održat će se i Internetska video-konferencija iz dvorane Biskupskog ordinarijata o povratku iseljenih Hrvata u Banju Luku i Banjolučku biskupiju.

Tema video-konferencije je "Globalno autopoietično sveučilište" a na njoj će biti riječi o potrebi spajanja vjere, nauke i privrede u duhu Papine enciklike "Fides et Ratio".

Preko video-konferencijskih dvorana u Banjoj Luci i hrvatskim gradovima Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, te mogućim uključivanjem u raspravu svih drugih, pomoći će se da svi raseljeni iz Bosne i Hercegovine direktno, prije samog skupa ili naknadno preko dvd-a dožive duh nade, oprosta i dobiju snagu i motivaciju za povratak u svoju domovinu.

Na videokonferenciji će učestvovati mnogobrojni predstavnici vjerskih, naučnih, privrednih, političkih i medijskih institucija, stručnjaci i drugi gosti kao i svi zainteresirani.

Nakon toga, u subotu u večeranjim satima, održat će se svečani koncert u katedrali Sv. Bonaventure, a zatim i prijem za uzvanike u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci.

U nedjelju, 22. juna, pored temelja porušene crkve na Petrićevcu slavit će se svečano misno bogoslužje i obaviti blagoslov gradnje nove župne i samostanske crkve.

Misno slavlje, blagoslov gradilišta kao i blagoslov Caritasovog centra predvodit će apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Alessandro D'Errico.

Slavlju sv. mise će prethoditi otvaranje prigodne izložbe fotografija s pohoda pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci, te umjetnički program o liku pape Wojtyle.