Stipendija Chevening
0

Pet stipendista iz BiH odlazi na postdiplomski studij u Veliku Britaniju

FENA
Zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH Victoria Harrison objavit će u srijedu, 9. jula, imena pet dobitnika stipendija Chevening za 2008./2009. godinu. Chevening je shema stipendiranja studenata za pohađanje postdiplomskog studija u Velikoj Britaniji.

Svake godine se u 150 zemalja dodijeli više od 2.300 novih Chevening stipendija. Finansira ih Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog kraljevstva, a administrira British Council.

Osnovni cilj sheme Chevening je školovanje stručnjaka koji će po završetku studija doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju svojih zemalja. Prioritetne oblasti ovog studijskog programa su pravo, ekonomija, međunarodni odnosi, bankarstvo, finansije, novinarstvo i menadžment, ali se u razmatranje uzimaju i kandidati izuzetno dobrih akademskih dostignuća iz ostalih oblasti.

Stipendije su namijenjene za magistarski studij u trajanju od jedne godine i pokrivaju sve troškove postdiplomskog studija, uključujući životne troškove, te troškove putovanja u Veliku Britaniju i natrag.

Za pet kandidata iz BiH koji su dobili stipendiju za ovu akademsku godinu, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije osiguralo je sredstva u iznosu od oko 250.000 KM.

Dosad je Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva omogućilo studij za više od 80 postdiplomaca iz BiH, izdvojivši više od 4 miliona KM.

Konferenciji na kojoj će biti objavljena imena stipendista prisustvovat će i Merima Zubčević koja je 2007. godine na King’s Collegeu u Londonu magistrirala o temi međunarodni odnosi.

Također, istog dana će se za novu generaciju postdiplomaca održati i praktični brifing kako bi im pomogli da se pripreme za godinu dana intenzivnog boravka u Velikoj Britaniji.