KCUS
0

Pet pacijenata na respiratorima zbog H1N1

FENA
Na intenzivnoj njezi Internističke terapije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) trenutno leži pet pacijenata oboljelih od gripe H1N1, izjavila je Feni glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.

Kako je rekla, svi oni su prikopčani na respiratore i njihovo stanje je teško.

Na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a trenutno se nalazi 27 hospitaliziranih pacijenata pod sumnjom ili s potvrđenom gripom H1N1, od tog broja šest pacijenata je u Jedinici intenzivne njege.

Na Klinici za infektivne bolesti u protekla 24 sata pregledano je 37 pacijenata. Na H1N1 je testirano devet pacijenata. Za sedam je potvrđeno da su pozitivni. Ukupan broj do sada pozitivnih pacijenata s ove klinike na H1N1 je 401.

U protekla 24 sata u Kliničku mikrobiologiju Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu pristigla su 43 uzorka za testiranje na gripu H1N1. Nakon izvršenih testova utvrđeno je da je 11 uzoraka pozitivno, pet iz Sarajeva, jedan iz Goražda, jedan iz Travnika, jedan iz Kiseljaka, dva iz Mostara i jedan iz Tuzle. Od preostala 32 negativna uzorka 17 je iz Sarajeva, dva iz Goražda, 11 iz Mostara, jedan iz Travnika i jedan iz Tuzle.