BiH
29

Pet osoba uhapšeno u BiH i Austriji zbog krijumčarenja droge i oružja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilačko-policijska operacija kodnog naziva "Postman" protiv organiziranog kriminala provedena je u proteklih 24 sata na teritoriji Bosne i Hercegovine i Austrije, a slobode je lišeno pet osoba.

Na području Austrije privedena su dva državljanina BiH, a u našoj zemlji još tri, te izvršeni pretresi više lokacija i zaplijenjena veća količina kokaina, marihuane, novca, kao i vozila koja potiču od krijumčarenja opojne droge.

Zaplijenjena količina opojne droge na crnom tržištu iznosi više od 100.000 eura, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Također, tokom akcije prikupljeni su dokazi o krijumčarenju oružja sa područja BiH prema zemljama EU.

Zajedničkom akcijom i stalnim kontaktima između tužilaštava i policije iz BiH i Austrije, u okviru operacije "Postman" prikupljeni su dokazi o državljanima Bosne i Hercegovine, koji učestvuju u krijumčarenju veće količine teških opojnih droga na području BiH i EU, naročito između Austrije i Holandije.

U dogovorenoj akciji koja je pripremana više mjeseci, na dogovoreni znak realizirane su aktivnosti na lišenju slobode bh državljana u Austriji, kao i pretresi i lišenja slobode osoba u BiH.

Postupajući tužilac i istražilac Tužilaštva BiH su na terenu i u stalnom su kontaktu sa kolegama iz Austrije, kao i policijskim službenicima u BiH, koji po nalogu i uz koordinaciju Tužilaštva BiH realiziraju ove aktivnosti. Tužilaštvo BiH kao ravnopravan partner učestvuje u više međunarodnih operacija, u saradnji sa zemljama Evropske unije, koje su usmjerene na borbu protiv organiziranog kriminala, u čije izvršenje su uključeni državljani BiH ili čije se izvršenje dešava u BiH. Aktivnosti koje se provode, dio su napora agencija za provođenje zakona u jačanju saradnje sa zemljama EU i približavanja BiH evropskim integracijama.

Tužilaštvo BiH upućuje izraze podrške svim agencijama koje su učestvovale u međunarodnoj operaciji "Postman" među kojima su Policija Brčko Distrikta, MUP Tuzlanskog kantona i MUP Republike Srpske, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.