BiH
0

Pet osoba prijavljeno zbog kompjuterskog kriminala

FENA
Federalna uprava policije (FUP) dostavila je Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona izvještaje o počinjenom krivičnom djelu protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivična djela "računalna prevara" u stjecaju s krivičnim djelom "neovlašten pristup zaštićenom sistemu i mreži elektronske obrade podataka".

Izvještaji su dostavljeni protiv 19-godišnjeg I. Z., 18-godišnjeg D. D. i 20-godišnjeg N. M. te protiv dva malodobnika, 16-godišnjaka i 17-godišnjaka.

Nakon usmene prijave koja je zaprimljena u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona da se nepoznate osobe neovlašteno koriste pristupnim šiframa za internet koje pripadaju preduzeću Metalno d.o.o Zenica, za što ovo preduzeće plaća račune, istražitelji FUP-a su došli do saznanja da su prijavljene osobe od osobe koja je njima poznata neovlašteno nabavile šifru za pristup internetu, učestvujući u internet-saobraćaju i koristeći usluge, za što je na kraju preduzeće Metalno plaćalo račune.

Za dio računa za koji je bilo moguće utvrditi vrijednost preduzeću je u periodu od tri mjeseca pričinjena materijalna šteta oko 23.000 KM, saopćeno je iz FUP-a.