Pet osoba prenoćilo u SIPA-i zbog namještanja utakmica, bit će predati Tužilaštvu BiH

Pet osoba prenoćilo u SIPA-i zbog namještanja utakmica, bit će predati Tužilaštvu BiH
11
D. Be.
12.11.2019. u 07:54
22
komentara
11

dijeljenja
Pet osoba prenoćilo u SIPA-i zbog namještanja utakmica, bit će predati Tužilaštvu BiH Foto: I. Š./Klix.ba
Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović prenoćili su u prostorijama SIPA-e zbog sumnje da su namještali nogometne utakmice u BiH, saznaje Klix.ba.
Oni će danas biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH zbog sumnje da su počinili kriminalne radnje koje se odnose na pogodovanje određenim fudbalskim klubovima, uzimanje mita te pozitivno ocjenjivanje sudija koji su učestvovali u tim radnjama.

Kako saznajemo nastavlja se saslušavanje velikog broja svjedoka, a protiv ukupno 12 osoba bit će podnesena krivična prijava dok će pritvor od 30 dana biti predložen za pet osoba zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Riječ je o jednoj od najsloženijih akcija SIPA-e u posljednjih nekoliko godina u kojoj su pripadnici ove državne agencije uspjeli snimiti osumnjičene kako uzimaju koverte i dogovaraju namještanje nogometnih utakmica.

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović rekao je za Klix.ba da su ostale osobe koje su osumnjičene u akciji "Var" nakon kriminalističke obrade po odluci postupajućeg tužitelja puštene na slobodu, dok je pet osoba zadržano u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu.

Akcija "Var" je provedena u saradnji SIPA-e, Tužilaštva BiH i Nogometnog saveza BiH. Pretresi i hapšenja jučer su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se tereti da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi. Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Na spisku osmunjičenih se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović. Ovo su neka od imena s obzirom na to da je istragom obuhvaćen veći broj osoba.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...