BiH
0

Pet miliona KM za potrebe održivog povratka

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Memorandum o razumijevanju na realizaciji projekata održivog povratka u 2008. godini potpisan je danas u Sarajavu.

Tim memorandumom i formalno je ozvaničen početak realiziranja projekata održivog povratka koji se finansiraju sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetskih ministarstava za raseljene osobe i izbjeglice i Brčko Distrikta, a koja su udružena u Fond za povratak BiH.

"Iako je rekonstrukcija stambenih jedinica još dominantna aktivnost i temeljni uvjet povratka, što odražava i stvarne potrebe na terenu, naša stalna nastojanja da fokus pomoći počnemo značajnije pomjerati ka održivom povratku, ove godine su prvi put rezultirala konkretnom pomoći u iznosu pet miliona KM", kazao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović.

Prema projektnim prijedlozima općina i vjerskih zajednica, odobrena su sredstva za sanaciju tehničke infrastrukture, vjerskih objekata i zapošljavanje na lokacijama realiziranog povratka u 49 općina u BiH.

Dodijeljena sredstva za sanaciju tehničke infrastrukture (putna komunikacija, vodovodna i kanalizaciona mreža) iznose 3,9 miliona KM, što predstavlja 78 posto od ukupno odobrenih sredstava za održivi povratak.

Za sanaciju vjerskih objekata izdvojeno je 875.000 KM ili 18 posto, a za zapošljavanje 220.000 KM ili četiri posto odobrenih sredstava.

"Kada govorimo o održivom povratku kao finansijski najzahtjevnijem segmentu povratka, pred nama je sigurno dug i težak put. Ulaganje u održivi povratak je ulaganje u razvoj, nova radna mjesta, ekonomski prosperitet i tako potrebnu socijalnu sigurnost", istakao je Halilović.

To je razlog što će Ministarstvo, po njegovim riječima, nastaviti intenzivne aktivnosti na osiguravanju mnogo više sredstava za potrebe održivog povratka, a time i razvoja.

Memorandum su uz ministra Halilovića potpisali predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH Slavko Marin, direktor Fonda za povratak BiH Mlađen Božović, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Edin Mušić, savjetnik premijera RS-a Miladin Dragičević, predstavnik Brčko Distrikta Enes Šerifović, predstavnici 41 općine u BiH, 24 vjerske zajednice u BiH i Zemljoradničke zadruge ''Agriplod'' Stolac.