BiH
65

Pet miliona KM za izgradnju srednje škole

SRNA
Ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Meliha Alić i načelnik opštine Travnik Tahir Lendo potpisali su danas u Travniku Ugovor o sufinansiranju projekta izgradnje objekta Mješovite srednje škole Travnik, vrijedan pet miliona KM.

Alić i Lendo su potpisali i Protokol o saradnji u sufinansiranju projekata kantona i lokalne zajednice u izgradnji i rekonstrukciji osnovnih i srednjih škola i dječijih vrtića, koji su podržani iz budžeta FBiH za prošlu godinu.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i premijer Srednjobosanskog kantona Salko Selman, kantonalni ministar obrazovanja Greta Kuna i direktor Mješovite srednje škole u Travniku Fahrudin Karakaš.

Alićeva je rekla Srni da su sredstva za izgradnju Srednjoškolskog centra u Travniku obezbijedili Vlada FBiH i resorno federalno ministarstvo i dodala da izgradnja može odmah da počne.

"Obezbijedili smo tendersku dokumentaciju i predali je načelniku Lendi. Mislim da će to biti kvalitetan objekat za dobrobit djece cijelog kantona, jer će umjesto dosadašnjih alternativnih i privremenih smještaja skoro 1 500 učenika Srednje mješovite škole, koja okuplja travničku gimnaziju, medicinsku školu i ekonomsko ugostiteljsku školu, konačno dobiti priliku da nastavu pohađaju u vlastitom školskom objektu", rekla je Alićeva.

Ona je podsjetila da je u projekte izgradnje i rekonstrukcije 17 školskih objekata u 10 opština Srednjobosanskog kantona, u protekle dvije godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke uložilo 6,5 miliona KM.

Načelnika opštine Travnik Tahir Lendo rekao je da bi učenici u novi objekat trebalo da se presele 2010. ili 2011. godine.

"Prvi put su se stekli realni preduslovi da započne implementacija projekta. Očekujemo da Vlada FBiH sa Vrhbosanskom nadbiskupijom potpiše novi ugovor i protokol o implementaciji projekta sa trajnim mjestom završetka, kako bi se preselili u novi prostor, a Katoličkom školskom centru bio vraćen njihov prostor", rekao je Lendo.

Zgrada u kojoj su trenutno smještene srednje škole u Travniku, vlašništvo je Vrhbosanske biskupije, gdje je u jednoj polovini škole smješten Katolički školski centar, a u drugoj polovini Mješovita srednja škola.