Potvrdila ministrica
57

Pet migranata u Bihaću pozitivno na koronavirus, pregledaju se i ostalih 555 u kampu Bira

A. D.
Kamp Bira (Foto: IOM)
Kamp Bira (Foto: IOM)
Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović potvrdila je danas da je pet migranata iz kampa Bira u Bihaću pozitivno na koronavirus.

"Imamo tri pozitivina migranta plus dva kojima smo radili serologiju i bili su pozitivni tako da i njih smatramo pozitivne. Sad ćemo im raditi PCR testove, tako da možemo slobodno reći da imamo ukupno pet pozitivinih migranata na koronavirus", kazala je ministrica.

Nadležni u Bihaću navode da bi problem mogao nastati ako se virus pojavi kod migranata koji su van kampova i koji nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu. Situacija sa migrantima je najteža u Velikoj Kladuši.

Ministrica zdravstva USK rekla je za Radio Slobodna Evropa kako su jučer urađen skrining pregledi svih 555 migranta koji borave u kampu "Bira", te da će svi oni koji su bili u kontaktu sa oboljelima biti testirani i da su do daljnjeg u izolaciji.

"Bira nema ulova da izolovanim drži pozitivne osobe na koronavirus i imali smo situaciju da je migrant koji je bio pozitivan pobjegao iz tog kampa", kaže ministrica Ćemalović.

Zbog toga je Krizni štab donio i odluku da se osposobi izolatorij u Zdravstvenoj ustanovi, lječilištu "Gata", 18 kilometara udaljenoj od Bihaća.

Ovaj izolatorij trebao bi, kako kaže Ćemalović, trebao biti u funkciji od 1. septembra, a moguće je i prije, ukoliko se situacija pogorša i poveća broj pozitivnih.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović rekla je kako su u četvrtak (20. august) urađeni skrining pregledi svih 555 migranta koji borave u kampu "Bira", te da će svi oni koji su bili u kontaktu sa oboljelima biti tes